Zdobywca Złotego Niedźwiedzia 2020 w dystrybucji Aurora Films

Data publikacji: 01.03.2020
W sobotę, 29 lutego ogłoszono zwyciezców 70. Festiwalu Filmowego w Berlinie. Nagrodę główną, Złotego Niedźwiedzia otrzymał irański dramat "There Is No Evil". Reżserem filmu jest Mohammad Rasoulof, którego obrazy są zakazane w Iranie, a on sam jest od wielu lat prześladowany przez władze. W Polsce widzowie bedą mogli zobaczyć film dzięki Aurora Films, która jest jego polskim dystrybutorem. Obraz wejdzie do kin w drugiej połowie 2020 roku.

Mohammad Rasoulof to jeden z najbardziej uznanych irańskich reżyserów, którego dzieła są zakazane w jego ojczyźnie, a on sam ma dożywotni zakaz kręcenia filmów. W 2010 reżyser został aresztowany na planie zdjęciowym i oskarżony o filmowanie bez zezwolenia. Rząd irański skazał go na sześć lat więzienia. Cały filmowy świat (w tym Polacy z akcją „Nie dla cenzury”) stanął wówczas w obronie twórcy. Ostatecznie wyrok został zredukowany do jednego roku.

W Polsce reżyser znany jest m.in. z takich filmów jak "Uczciwy człowiek" czy „Rękopisy nie płoną”, za które został nagrodzony w Cannes. 

Pomimo tego, iż w swojej ojczyźnie ma zakaz robienia filmów, nie powstrzymuje go to od realizacji nowych projektów. Nagrodzony w sobotę w Berlinie Złotym Niedźwiedziem "There Is No Evil" to kolejny film uderzający w irańskie władze. Ponownie nakręcony w tajemnicy. Tym razem stworzył dzieło wymierzone przeciwko karze śmierci w Iranie, które składa się z czterech różnych historii. Reżyserowi nie pozwolono opuścić kraju i przyjechać do Berlina. W jego imieniu statuetkę odebrała córka. W piątek Rasoulof wydał oświadczenie, w którym wyraził smutek z powodu nieobecności na festiwalu.

Filmografia:
2020 - There Is No Evil
2017 Uczciwy człowiek / Lerd
2013 Rękopisy nie płoną / Dast-neveshtehaa nemisoosand
2011 Pożegnanie / Bé omid é didar
2009 The White Meadows / Keshtzar haye sepid
2008 Baad-e-daboor (dok.)
2005 Żelazna wyspa / Jazireh ahani
2002 The Twilight / Gagooman
1999 Evening Party (kr.m.)
1997 The Glass House (kr.m.)
1995 Ten Seconds More (kr.m.)
1994 Seven Dreams (kr.m.)
1993 The Pin (kr.m.)
1991 Friday (kr.m.)

"There Is No Evil" będzie można zobaczyć w kinach w drugiej połowie 2020 roku.