"Mężczyzna imieniem Ove" na DVD

Data publikacji: 17.11.2017
Najlepsza europejska komedia 2016, nominowana w dwóch kategoriach do OSCARÓW 2017, została właśnie wydana na DVD. Płyty od piątku 17 listopada, można kupić w księgarniach internetowych oraz na Allegro.pl.

Niezwykle poruszająca, zabawna i wciągająca oda do zwykłego życia

 Detroit News


Spokojne szwedzkie miasteczko. Owdowiały Ove dobiega sześćdziesiątki. Po śmierci ukochanej żony życie straciło dla niego sens. Z dnia na dzień bohater coraz mocniej pogrąża się w depresji i myślach samobójczych.Pewnego dnia do domu po drugiej stronie ulicy wprowadza się małżeństwo z dwojgiem dzieci. Pierwsze spotkanie Ove z nowymi sąsiadami nie zwiastuje niczego dobrego – ciężarna Parvaneh taranuje samochodem skrzynkę na listy należącą do zgorzkniałego samotnika. Wkrótce jednak, nieoczekiwanie dla siebie samego, Ove zyska nową przyjaciółkę...

Film zebrał na całym świecie mnóstwo nagród oraz pozytywnych opinii. Krytycy najczęściej porównują dzieło Hannesa Holma z „Gran Torino” Clinta Eastwooda, a także z „Forrestem Gumpem”, „Schmidtem” czy „Lepiej być nie może”. 

NAGRODY I FESTIWALE: 
2017 - OSCARY 2017 - film nieanglojęzyczny, najlepsza charakteryzacja
2016 – Europejska Nagroda Filmowa dla najlepszej komedii 
2017 – AARP Movies for Grownups Awards – najlepszy film zagraniczny (udział w konkursie)
2017 – Stowarzyszenie Krytyków Filmowych z Ohio – najlepszy film nieanglojęzyczny (udział w konkursie)
2017 – Stowarzyszenie Krytyków Filmowych z Houston – najlepszy film nieanglojęzyczny (udział w konkursie)
2017 – Stowarzyszenie Krytyków Filmowych z Karoliny Północnej – najlepszy film nieanglojęzyczny (udział w konkursie)
2016 – Stowarzyszenie Krytyków Filmowych z Phoenix – najlepszy film nieanglojęzyczny (udział w konkursie)
2016 – Stowarzyszenie Krytyków Filmowych z San Diego – najlepszy film nieanglojęzyczny (udział w konkursie)
2016 – Stowarzyszenie Krytyków Filmowych z Saint Louis – najlepszy film nieanglojęzyczny (udział w konkursie)
2016 – Stowarzyszenie Dziennikarzy Filmowych z Indiany – najlepszy film nieanglojęzyczny (2. miejsce)
2016 – Film Club’s The Lost Weekend – najlepszy film, najlepszy film nieanglojęzyczny, scenariusz, aktor: Rolf Lassgård
2016 – Satellite Awards – najlepszy film zagraniczny (udział w konkursie)
2016 – Złote Żuki – nagrody Szwedzkiego Instytutu Filmowego – nagroda publiczności, najlepszy aktor: Rolf Lassgård,
charakteryzacja: Love Larson, Eva Von Bahr
2016 – Cabourg Romantic Film Festival – nagroda publiczności
2016 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Göteborgu – najlepsza reżyseria (udział w konkursie)
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Mill Valley – nagroda publiczności
2016 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Seattle – najlepszy aktor: Rolf Lassgård
2016 – Festiwal Filmowy w Traverse City – nagroda publiczności
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Edynburgu – nagroda publiczności (2. miejsce)
2016 – Stony Brook Film Festival – nagroda specjalna
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Newport Beach
2016 – Festiwal Filmów Europejskich w Brukseli
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Edmonton
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Vancouver
2016 – Cinelibri Book&Movie Festival
2016 – Tallgrass Film Festival
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy we Fresno
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Palm Springs
2016 – Festiwal Filmowy Scanorama w Wilnie
2015 – Lucia Movie Night w Örebro

BIOGRAM REŻYSERA:
Hannes Holm – przyszedł na świat w 1962 roku na szwedzkiej wyspie Lidingö. Karierę rozpoczął w telewizji, realizując m.in. popularny w Szwecji serial komediowy „S.M.A.S.H.” o grupie tenisistów. W kinie zadebiutował w 1995 roku komedią „Szary obywatel”, nakręconą wespół z Månsem Herngrenem, z którym związał się zawodowo na ponad dekadę. Obraz zgarnął dwie nominacje do Złotych Żuków – za najlepszy film i scenariusz. Kolejne dokonania Holma, zarówno te solowe, jak i w duecie, także często zdobywały uznanie w oczach jury Szwedzkiego Instytutu Filmowego. Dopiero jednak „Mężczyzna imieniem Ove” przyniósł reżyserowi międzynarodowy rozgłos i tuziny wyróżnień na światowych festiwalach.


Filmografia:
2015 Mężczyzna imieniem Ove / En man som heter Ove
2013 Sune på bilsemester
2012 Sune i Grekland - All Inclusive
2010 Pod bezchmurnym niebem / Himlen är oskyldigt blå
2007 Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också bra)
2006 Co drugi tydzień / Varannan vecka
2002 Klassfesten
2001 En fot i graven (tv)
2000 Nigdy nie jest tak, jak człowiek sobie pomyśli / Det blir aldrig som man tänkt sig
1998 Snow (kr.m.)
1997 Adam i Ewa / Adam & Eva
1995 Szary obywatel / En på miljonen
1991 PTV – Penetrerings-TV (tv)
1990 S.M.A.S.H. (tv)
1987 Bröderna Olsson (tv)