50 wiosen Aurory

Reżyseria: Blandine Lenoir
Scenariusz: Blandine Lenoir, Jean-Luc Gaget
Obsada: Agnès Joui, Thibault de Montalembert, Pascale Arbillot
Zdjęcia: Pierre Milon
Muzyka: Bertrand Belin
Producenci: Francja
 
Gatunek: Komedia
Rok produkcji: 2017
Czas trwania: 89 min
Tytuł oryginalny: Aurore
 
Zdobywca nagrody głównej na tegorocznym Transatlantyk Festivalu. Przebojowa francuska komedia  o tym, że nigdy nie jest za późno, by rozpocząć wszystko od nowa.

w kinach od 22 września 2017 roku

Aurora ma 50 lat. Niedawno rozstała się z mężem, a teraz straciła pracę i dowiedziała się, że będzie babcią. Kobieta czuje się powoli spychana na margines społeczeństwa, ale kiedy przypadkowo wpada na swoją wielką miłość z dawnych lat, postanawia zawalczyć o szczęście.

Czy właśnie teraz nadszedł czas, aby zacząć wszystko od nowa?

Film we Francji został kinowym przebojem, od dnia premiery (26.04.2017) obejrzało go ponad pół miliona widzów.


Biogram reżyserki:
Blandine Lenoir – urodziła się w 1973 roku we Francji. Na początku lat dziewięćdziesiątych rozpoczęła przygodę z kinem od aktorstwa. U progu nowego millennium zadebiutowała jako scenarzystka i reżyserka filmów krótkometrażowych, za które wiele nagród na francuskich festiwalach. Za realizację „Monsieur l'abbé” (2010) została nominowana do Cezara. W 2014 nakręciła swój pierwszy długi film, ciepło przyjętą tragifarsę familijną „Zouzou” o perypetiach matki i trzech dorosłych córek. Komedią „50 wiosen Aurory” powraca do pogodnego analizowania dojrzałej kobiecości.

Filmografia:
2017 50 wiosen Aurory / Aurore
2015 L'Amérique de la femme (kr.m.)
2014 Zouzou
2010 Monsieur l'abbé (kr.m.)
2008 Scénarios contre les discriminations (tv kr.m.)
2006 Ma culotte (kr.m.)
2006 Pour de vrai (kr.m.)
2005 Rosa (kr.m.)
2004 Dans tes rêves (kr.m.)
2000 Avec Marinette (kr.m.)