Argentyna, Argentyna

Reżyseria: Carlos Saura
Scenariusz: Carlos Saura
Obsada: Pedro Aznar, Juan Falú, Marian Farías Gómez, Luciana Jury
Zdjęcia: Félix Monti
Muzyka: Lito Vitale
Producenci: Argentyna, Francja, Hiszpania
 
Rok produkcji: 2014
Czas trwania: 85
Tytuł oryginalny: Zonda, folclore argentino
 

Nominowany do argentyńskiego Oscara muzyczny film mistrza hiszpańskiego kina - CARLOSA SAURY.

Carlos Saura, reżyser niezapomnianych arcydzieł "Flamenco, flamenco", „Nakarmić kruki” czy „Carmen”, zabiera widzów do serca argentyńskiej muzyki. Twórca staje z kamerą w miejscu, gdzie przecinają się szlaki przeszłości, teraźniejszości i przyszłości. Tradycyjne ludowe melodie mieszają się z popularną muzyką, a artyści zastanawiają się, jaka jest przyszłość tej sztuki.

W „Argentynie” pojawiają się najważniejsze zespoły i artyści tamtejszej sceny. Ich taniec, śpiew i debaty stają się dla twórcy fascynującym spektaklem. Bohaterowie poruszają się pośród luster, które pozwalają przyjrzeć się, jak dopracowane i przemyślane są ich ruchy. Tu nie ma przypadkowego gestu ani fałszywej nutki.

Wrażliwość reżysera pozwala mu wydobyć z argentyńskiej kultury jej esencję: żywiołowość, dynamikę, emocjonalność, gorącą krew, a także erotyzm i magnetyzm. To doskonała alternatywa dla tych, którzy znudzeni są banalnością i powtarzalnością programów w rodzaju „Taniec z gwiazdami”. Z „Argentyny” o tytułowym kraju widzowie dowiedzą się więcej niż z najlepszego przewodnika po. Saura dowodzi, że tylko przez zagłębieniem się w kulturę, która ukształtowała naród, można ten naród poznać.

Carlos Saura oferuje nam podróż do serca Argentyny - Quentin Chirol, Abud De Cine

NAGRODY I FESTIWALE:
Nominacja do nagrody Argentyńskiej Akademii Sztuk i Nauk Kinematograficznych, argentyńskiego odpowiednika Oscara w kategorii najlepszy dokument
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji, sekcja Venice Days
2015 – Pinamar Film Festival
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Hajfie
2015 – Piriapolis de pelicula
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Belgradzie
2015 – Valladolid Film Festival
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Miami, udział w konkursie głównym
2015 – IN-EDIT Chile

BIOGRAM REŻYSERA:
Carlos Saura
(właśc. Carlos Saura Atarés; ur. 4 stycznia 1932 r. w Huesca w Aragonii w Hiszpanii) – hiszpański reżyser, scenarzysta, pisarz i producent filmowy. Brat malarza Antonio Saury, dwukrotnie żonaty, od wielu lat w nieformalnym związku z Geraldine Chaplin. Pierwsze jego filmy można zaliczyć do nurtu hiszpańskiego neorealizmu, później pozostawał pod wpływem twórczości Luisa Buñuela. Charakterystyczne motywy twórczości filmowej Saury to: śmierć i przemijanie, samotność, wpływ marzeń sennych i wspomnień na rzeczywistość oraz rozpad rodziny. Wiele jego filmów obraca się w kręgu tematów związanych z muzyką i tańcem. Stały bywalec najważniejszych festiwali filmowych. Jego ostatni obraz „Argentyna” miał swoją premierę na prestiżowym Międzynarodowy Festiwalu Filmowym w Wenecji w sekcji Venice Days.

 

Filmografia:
Flamenco dziś / Flamenco, Flamenco (2010)
Ja, Don Giovanni / Io, Don Giovanni (2009)
Fados (2007)
Ibera (2005)
Siódmy Dzień / El Séptimo Día (2004)
Salomé (2002)
Buñuel i stół króla Salomóna / Buñuel Y La Mesa Del Rey Salomón (2001)
Goya (1999)
Tango (1998)
Ptaszek / Pajarico (1997)
Taxi (1996)
Flamenco (1995)
Zniewaga / Dispara! (1993)
Maratón (1992)
Południe / El Sur (1991)
Sevillanas (1991)
Ay Carmela (1990)
Ciemna noc / La Noche Oscura (1989)
El Dorado (1988)
Czarodziejska miłość / El Amor Brujo (1986)
Szczudła / Los Zancos (1984)
Carmen (1983)
Antonieta (1982)
Słodkie godziny / Dulces Horas (1981)
Krwawe gody / Bodas De Sangre (1981)
Szybciej, szybciej / Deprisa, Deprisa (1980)
Mama ma sto lat / Mamá Cumple Cien Años (1979)
Z przewiązanymi oczami / Los Ojos Vendados (1978)
Elizo, życie moje / Elisa, Vida Mía (1977)
Nakarmić kruki / Cría Cuervos (1975)
Kuzynka Andżelika / La Prima Angélica (1973)
Anna i wilki / Ana Y Los Lobos (1972)
Ogród rozkoszy / El Jardín De Las Delicias (1970)
Kryjówka / La Madriguera (1969)
Stres we troje / Stress Es Tres, Tres (1968)
Mrożony peppermint / Peppermint Frappé (1967)
Polowanie / La Caza (1965)
Lament dla bandyty / Llanto Por Un Bandido (1963)
Los Golfos (1959)
Cuenca (1958)
Niedzielne popołudnie / La Tarde Del Domingo (1956)
Potok Manzanares / El pequeno río Manzanares (1956)