BLASK

Reżyseria: Naomi Kawase
Scenariusz: Naomi Kawase
Obsada: Masatoshi Nagase, Ayame Misaki, Tatsuya Fuji
Zdjęcia: Arata Dodo
Muzyka: Ibrahim Maalouf
Producenci: Japonia, Francja
 
Gatunek: Melodramat
Rok produkcji: 2017
Czas trwania: 101 min
Tytuł oryginalny: HIKARI
 

Najnowszy film Naomi Kawase, autorki kinowego przeboju „Kwiat wiśni i czerwona fasola” to romantyczne, ale i spełnione artystycznie „kino o kinie” czyli japoński melodramat rozgrywany w środowisku filmowców.

W KINACH OD 9 LUTEGO 2018

Misako z niekłamaną pasją opisuje przedmioty, uczucia i świat wokół nich. Jest audiodeskryptorką, tworzy napisy do filmów, przekazywane następnie drogą słuchową widzom niewidomym lub słabowidzącym.

Podczas jednej z projekcji dziewczyna spotyka słynnego fotografa, Masayę, którego wzrok nieodwracalnie się pogarsza.

Między mężczyzną, który traci światło, a kobietą, która je ściga, wybucha płomienne uczucie...

NAGRODY I FETSIWALE:
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes – Konkurs Główny
2017 -  Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes – Nagroda Jury Ekumenicznego

BIOGRAM REŻYSERKI:
Naomi Kawase – przyszła na świat 30 maja 1969 roku w wiejskim regionie Nary, dawnej stolicy Japonii i siedziby dworu cesarskiego. Wychowywała ją cioteczna babka, której później poświęciła jeden ze swoich licznych dokumentów z wątkami autobiograficznymi. Kawase studiowała produkcję telewizyjną w Szkole Fotografii w Osace, gdzie połknęła bakcyla kina. Po ukończeniu studiów, przez następne cztery lata wykładała na macierzystej uczelni. Następnie zaczęła kręcić krótkie metraże, głównie o swoim burzliwym życiu rodzinnym, w tym ojcu, który ją zostawił, gdy była dzieckiem. W 1997 roku z pierwszym filmem nakręconym na taśmie 35 mm, „Moe no Suzaku”, została najmłodszą w historii laureatką nagrody La Caméra d'Or dla najlepszego nowego reżysera na festiwalu w Cannes. Równo dekadę później odebrała tam Grand Prix za czwarty w karierze film pełnometrażowy „Las w żałobie” (2007). Dużym sukcesem okazał się dystrybuowany w ubiegłym roku przez Aurora Films dramat „Kwiat wiśni i czerwona fasola”, szeroko nagradzany na całym świecie.

Filmografia:
2017 Blask / Hikari
2016 Seed (kr.m.)
2015 The Vampire Lives in Our Next Door (kr.m.)
2015 Kwiat wiśni i czerwona fasola / An
2014 Zawsze woda / Futatsume no mado
2012 Chiri (dok.)
2011 60 Seconds of Solitude in Year Zero
2011 3.11 Sense of Home (dok.)
2011 Hanezu
2010 Genpin (dok.)
2009 Eo-ddeon bang-moon
2009 Sinergias: Dialogos entre Naomi Kawase y Isaki Lacuesta (dok. kr.m.)
2008 Nanayomachi
2007 Las w żałobie / Mogari No Mori
2006 Tarachime (dok. kr.m.)
2004 Shadow / Kage (dok. kr.m.)
2003 Tsuioku no dansu (dok.)
2003 Sharasôju
2001 Ky  ka ra ba a (dok.)
2000 Hotaru
1999 Mangekyô (dok.)
1997 Somaudo monogatari (dok.)
1997 Moe no suzaku
1996 Hi wa katabuki (dok.)
1995 Ten, mitake (dok. kr.m.)
1994 Katatsumori (dok. kr.m.)
1992 Ni tsutsumarete

     




 

 
Materiały Prasowe: