Co przynosi przyszłość

Reżyseria: Mia Hansen-Løve
Scenariusz: Mia Hansen-Løve
Obsada: Isabelle Huppert, André Marcon, Roman Kolinka
Zdjęcia: Denis Lenoir
Producenci: Francja
 
Gatunek: dramat
Rok produkcji: 2016
Czas trwania: 100 min
Tytuł oryginalny: L'avenir
 

Nagrodzona Srebrnym Niedźwiedziem w 2016 roku za reżyserię, jedna z najzdolniejszych młodych autorek europejskiego kina, Mia Hansen-Løve („Eden”), nakręciła studium psychologiczne kobiety po przejściach. Reżyserka wzorowała tę postać na własnej matce.

Nathalie naucza filozofii w paryskim liceum. Praca wciąż jest dla niej pasją, ma świetny kontakt ze studentami – obecnymi i byłymi. Prywatnie wiedzie równie szczęśliwą egzystencję. Długoletni związek, dwoje dorosłych dzieci. Jedynie dysfunkcyjna matka przysparza nieco problemów.

Pewnego dnia mąż nagle informuje Nathalie, że opuszcza ją dla innej kobiety. Wkrótce potem umiera matka bohaterki, a ona sama traci pracę. Czy odnajdzie się w nowej rzeczywistości? A może właśnie po raz pierwszy od wielu lat poczuje się wolna? Film przedstawia nie tylko poszukiwanie nowych dróg w życiu bohaterki, ale również rozważania, czy filozofia w codziennym życiu jest w ogóle potrzebna?

Hansen-Løve rolę Nathalie pisała od razu z myślą o Isabelle Huppert. Razem stworzyły unikatowy w kinie portret kobiety-Hioba. Czy tak jak on, mimo że spada na nią plaga nieszczęść, uda jej się przetrwać w wierze w siebie i w ludzi? 

Mądre, poważne przedsięwzięcie: eksploracja niepewności, jaka może spotkać każdego z nas, w dowolnym wieku, kiedy tylko zaczniemy kwestionować życie, jakie sobie zbudowaliśmy

Henry Barnes, Guardian


NAGRODY I FESTIWALE:
2016 – Berlinale, Srebrny Niedźwiedź za reżyserię
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Valenciennes
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Stambule


BIOGRAM REŻYSERKI 

Mia Hansen-Løve
– przyszła na świat 5 lutego 1981 roku w Paryżu. Przygodę z kinem rozpoczęła jako nastolatka, występując w dwóch filmach swojego przyszłego męża Oliviera Assayasa, „Fin août, début septembre” (1998) i „Ścieżki uczuć” (2000).W 2001 roku rozpoczęła naukę w paryskim Wyższym Konserwatorium Narodowym Sztuk Dramatycznych, ale po dwóch latach porzuciła studia i zaczęła pisać recenzje dla magazynu Cahiers du cinéma”. W międzyczasie oswajała się z kamerą, kręcąc krótkometrażówki. Debiutancki dramat fabularny „Tout est pardonné” (2007) przyniósł jej nominację do Cezara. Za drugi film, „Ojca moich dzieci” (2009), otrzymała nagrodę Jury sekcji Un Certain Regard na festiwalu w Cannes. Najnowszy „L'avenir” (2016) zapewnił jej Srebrnego Niedźwiedzia za reżyserię na 66. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie.

Filmografia:
2016 Co przynosi przyszłość
2014 Eden
2011 Żegnaj, pierwsza miłości / Un amour de jeunesse
2009 Ojciec moich dzieci / Le père de mes enfants
2007 Tout est pardonné
2005 Platonov, la nuit est belle (kr.m.)
2005 Laisse passer l’été (kr.m.)
2005 Contre-coup (kr.m.)
2005 Offre Spéciale (kr.m.)
2004 Un pur esprit (kr.m.)
2003 Après mûre réflexion (kr.m.)