Do zobaczenia w zaświatach

Reżyseria: Albert Dupontel
Scenariusz: Albert Dupontel, Pierre Lemaitre
Obsada: Nahuel Pérez Biscayart, Albert Dupontel, Laurent Lafitte
Zdjęcia: Vincent Mathias
Muzyka: Christophe Julien
Producenci: Francja, Kanada
 
Gatunek: Komediodramat
Rok produkcji: 2017
Czas trwania: 117 min
Tytuł oryginalny: Au revoir là-haut
 

Zdobywca pięciu Cezarów 2018, w tym dla najlepszego reżysera Alberta Dupontela jest ekranizacją epickiej powieści Pierre’a Lemaitre'a, który jest również współtwórcą scenariusza do filmu. Książka została uhonorowana Grand Prix Nagrody Goncourtów, określanej mianem „małego Nobla”, i już w sierpniu wraz z premierą kinową, zostanie ponownie wydana w Polsce. 

FILM W KINACH OD 17 SIERPNIA 2018 

KSIĄŻKA W KSIĘGARNIACH OD 16 SIERPNIA 2018

"Do zobaczenia w zaświatach" jest poruszającą historią przyjaźni silniejszej niż śmierć.

Listopad 1918. Kilka dni przed zawieszeniem broni Edward Péricourt, obiecujący artysta i syn milionera, ratuje życie skromnego urzędnika Alberta Maillarda. Swój wyczyn przypłaca straszliwym okaleczeniem. Obaj mężczyźni wcześniej nie mieli ze sobą nic wspólnego poza wojną, jednak bezsensowny rozkaz ataku wydany przez porucznika Pradelle’a na zawsze splata ich losy w węzeł nieszczęścia. Jako weterani, Edward i Albert szybko pojmują, że dla powojennej Francji są tylko kłopotem. O wiele cenniejsi okazują się ci, którzy zginęli, a nie ludzkie wraki, którym wojna zabrała wszystko. I kiedy wydaje się, że obaj mężczyźni są już straceni dla świata, a triumfatorem będzie Pradelle, który ma zamiar zbić fortunę na zwłokach ofiar wojennych, przyjaciele wpadają na pomysł, który pozwoli im odwrócić kartę i wyrównać rachunki z ojczyzną.

NAGRODY I FESTIWALE:
2018 – CEZARY – trzynaście nominacji, pięć statuetek: najlepszy reżyser, najlepszy scenariusz adaptowany, najlepsze kostiumy, najlepsza scenografia, najlepsze zdjęcia
2018 – Kryształowe Globy – najlepszy film, najlepszy aktor: Albert Dupontel  (nominacje)
2018 – Nagrody Lumiere – najlepszy film, najlepszy scenariusz, najlepsze zdjęcia (nominacje)
2018 – 24. Festiwal Filmowy WIOSNA FILMÓW – Nagroda Publiczności
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Angoulême
2017 – Festiwal Filmów Francuskich w Bienne
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w San Sebastián – Nagroda Solidarności - Stowarzyszenia „Guipuzcoan Blood-donors” dla Alberta Dupontela
2017 – Festiwal Filmów Francuskich w Czechach
2017 – Festiwal Filmów Francuskich w Hongkongu
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Bratysławie
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Tajpej

SYLWETKA REŻYSERA:
Albert Dupontel – przyszedł na świat 11 stycznia 1964 roku we francuskim Saint-Germain-en-Laye. Studiował medycynę, po której zamierzał zostać ratownikiem medycznym, ale ostatecznie zmienił zdanie i przez dwa lata uczył się w szkole teatralnej Théâtre National de Chaillot. Karierę sceniczną rozpoczął w połowie lat 80. Od początku jego konikiem była komedia, najpierw stand-up, następnie telewizja, a wreszcie kino. Jego aktorska filmografia liczy około 50 pozycji. Reżyserska jest znacznie skromniejsza, za to gdy w 1992 roku zrealizował krótkometrażową komedię „Désiré”, rozsmakował się w pracy za kamerą na tyle, by co kilka lat mierzyć się z własnym projektem. Za rolę Berniego Noëla w wyreżyserowanej przez siebie komedii „Bernie” (1996) otrzymał pierwszą nominację do Cezara. Od tamtej pory zdobył ich już osiem, z czego jedną – za scenariusz komedii „Dziewięć długich miesięcy” (2013) – zamienił na statuetkę.

W adaptacji powieści wojennej „Do zobaczenia w zaświatach” (2017) po raz pierwszy odszedł od komedii, choć nawet przy tak trudnym temacie nie zatracił charakterystycznego pogodnego stylu. Film, w którym również wystąpił w jednej z dwóch głównych ról, spotkał się z entuzjastycznym przyjęciem przez krytyków i przyniósł mu szereg nominacji do prestiżowych nagród, w tym trzynaście do tegorocznych Cezarów. Film został uhonorowany aż pięcioma statuetkami Cezara, w tym dla najlepszego reżysera.

Filmografia:
2017 Do zobaczenia w zaświatach / Au revoir là-haut
2013 Dziewięć długich miesięcy / 9 mois ferme
2009 Le vilain
2006 Enfermés dehors
1999 Le créateur
1996 Bernie
1992 Désiré (kr.m.)

WSPÓŁFINANSOWANIE:
 

 
Materiały Prasowe: