Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie

Reżyseria: Paolo Genovese
Scenariusz: Filippo Bologna, Paolo Costella
Obsada: Kasia Smutniak, Alba Rohrwacher, Giuseppe Battiston
Zdjęcia: Fabrizio Lucci
Muzyka: Maurizio Filardo
 
Gatunek: Komediodramat
Rok produkcji: 2016
Czas trwania: 97 min
Tytuł oryginalny: Perfetti sconosciuti
 

Rewelacyjna włoska komedia z fantastyczną Kasią Smutniak w jednej z głównych ról


Kameralny komediodramat jest jednym z największych przebojów włoskich kin 2016 roku (ponad 3,5 miliona widzów). Film otrzymał nagrody David di Donatello - nazywane włoskimi Oscarami - dla najlepszego filmu 2016, a także za scenariusz, za który laury zdobył także na Tribeca FF i MFF w Bari.

W KINACH OD 6 STYCZNIA 2017

Siedmioro długoletnich przyjaciół spotyka się na kolacji. Dla urozmaicenia wieczoru rozpoczynają zabawę polegającą na dzieleniu się między sobą treścią każdego SMS-a, e-maila lub rozmowy telefonicznej, jakie otrzymują w trakcie spotkania.

Kiedy tym samym wiele tajemnic zaczyna wypływać na światło dzienne, niewinna gra rodzi konflikty, które niełatwo będzie zażegnać...


NAGRODY I FESTIWALE
2016 - Nagroda David di Donatello – najlepszy film, najlepszy scenariusz
2016 - Srebrna Wstążka – nagroda Włoskiego Stowarzyszenia Krytyków Filmowych dla zespołu aktorskiego
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Tribece – najlepszy scenariusz


BIOGRAM REŻYSERA
Paolo Genovese – przyszedł na świat 20 sierpnia 1966 roku w Rzymie. Studiował ekonomię i biznes. Karierę rozpoczął w prestiżowej agencji reklamowej McCann Erickson, dla której wyreżyserował ponad sto spotów, zgarniając za niektóre z nich najważniejsze branżowe nagrody. W roku 1998 z kolegą po fachu, Lucą Miniero, stworzył duet reżyserski z ambicjami wychodzącymi poza świat reklamy. Zaczęli od krótkiego metrażu, by w 2002 roku zaprezentować ciepło przyjętą przez krytyków pełnometrażową komedię "Incantesimo napoletano". Samodzielnie za kamerą stanął Genovese w roku 2010, realizując świąteczną komedię "La banda dei Babbi Natale". Następni w kolejce "Nieznajomi" (2011) zapewniły reżyserowi rozgłos poza Italią.


Filmografia:
2016 Perfect Strangers / Perfetti sconosciuti
2015 Sei mai stata sulla luna?
2014 Tutta colpa di Freud
2012 Una famiglia perfetta
2012 Immaturi - Il viaggio
2011 Niedojrzali / Immaturi
2010 La banda dei Babbi Natale
2008 Amiche mie (tv)
2008 Questa notte è ancora nostra
2007 Viaggio in Italia - Una favola vera (tv)
2006 Nati ieri (tv)
2005 Nessun messaggio in segreteria
2002 Coppia (o le misure dell'amore) (kr.m.)
2002 Incantesimo napoletano
1999 Piccole cose di valore non quantificabile (kr.m.)
1998 La scoperta di Walter (kr.m.)