FAIR PLAY

Reżyseria: Andrea Sedláčková
Scenariusz: Andrea Sedláčková
Obsada: Judit Bardos, Anna Geislerová
Zdjęcia: Jan Baset Střítežský
Muzyka: David Solař, Miro Žbirka
Producenci: Kateřina Černá, Pavel Strnad
 
Gatunek: dramat
Rok produkcji: 2014
Czas trwania: 100 min.
Tytuł oryginalny: Fair Play
 

Ceniona reżyserka i montażystka („Miłość na żądanie”) Andrea Sedlácková odsłania kulisy afery dopingowej w komunistycznej Czechosłowacji.

Lata 80. Młoda i utalentowana sprinterka Anna dołącza do narodowej reprezentacji i rozpoczyna intensywne szkolenie celem zakwalifikowania się do igrzysk olimpijskich.

W ramach przygotowań dziewczyna zostaje objęta tajnym „programem medycznym” i wbrew swojej wiedzy nafaszerowana sterydami anabolicznymi. Wydajność biegaczki znacznie się poprawia, ale po tym, jak dostaje zapaści podczas treningu, dowiaduje się prawdy.

W efekcie Anna postanawia kontynuować szkolenie bez środków dopingujących. Jej matka, była zawodowa tenisistka, obawia się jednak, że w ten sposób córka nie będzie w stanie zrównać się poziomem z innymi sportowcami i nie zakwalifikuje się na olimpiadę, która może stanowić jedyną szansę ucieczki na Zachód. Matka postanawia więc w tajemnicy przed córką podawać jej szkodliwe specyfiki.

NAGRODY I FESTIWALE 

Oscary 2015 – oficjalny kandydat Czech
Czeskie Lwy 2015 – 15 nominacji
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmów Niezależnych w Rzymie, nagroda Jury ex aequo z polskim filmem „Kebab i Horoskop”
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cleveland
2015 – Festiwal Filmowy w Cottbus
2015 – Festiwal Filmów Czeskich i Słowackich w Australii
2015 – Czeski Tydzień Filmowy w Izraelu
2015 – Made in Prague Film Festival w Wielkiej Brytanii
2015 – Młodzieżowy Festiwal w Sztokholmie
2015 – Festiwal Czech Center w Wiedniu
2015 – Pantalla Pinamar Festival w Argentynie
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Boulder
2015 – Czech-Slovak Film Carnivale na Węgrzech
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Palm Springs
2014 – Festiwal Filmowy „Czarne Noce” w Tallinnie
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Lublanie
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Arras
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Sztokholmie
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Chicago
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Londynie
2014 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Pusan
2014 –Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Karlowych Warach, Konkurs Główny

SYLWETKA REŻYSERKI 

Andrea Sedlácková
– przyszła na świat 22 lutego 1967 roku w Pradze. Studiowała scenopisarstwo i montaż na praskim Wydziale Filmowym i Telewizyjnym Akademii Sztuk Scenicznych oraz w Fémis– prestiżowej wyższej szkole filmowej w Paryżu. Karierę rozpoczęła we Francji jako montażystka, ale szybko stanęła samodzielnie za kamerą, realizując filmy dla czeskiej telewizji. Po dziś dzień życie prywatne i zawodowe dzieli między oba kraje. Ma na koncie zarówno nominację do Cezara za montaż, jak i do Czeskich Lwów za reżyserię. Ze swoim trzecim filmem kinowym, „Fair Play”, pozytywnie przyjętym przez krytykę na całym świecie, odwiedziła kilkadziesiąt festiwali. Obecnie przygotowuje się do adaptacji słynnej powieści „Tchórze” Josefa Škvorecký'ego.

Filmografia:

2014 Fair Play
2014 Życie według Vaclava Havla / Život podle Václava Havla (tv)
2009 Rytmus v patách (tv)
2007 Opravdová láska (tv)
2006 Krásný čas (tv)
2002 Musím tě svést