Fritz Bauer kontra Państwo

Reżyseria: Lars Kraume
Obsada: Burghart Klaussner, Ronald Zehrfeld, Lilith Stangenberg
 
Gatunek: dramat
Rok produkcji: 2015
Czas trwania: 105 minut
Tytuł oryginalny: Der Staat gegen Fritz Bauer
 

W wyróżnionym Nagrodą Publiczności na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Locarno, trzymającym w napięciu filmie o polowaniu na Adolfa, Eichmanna, zwanego też “architektem Holocuastu”, zobaczymy jednego z najbardziej znanych i lubinaych aktorów niemieckich, Ronalda Zehrfelda, gwiazdę filmów Christiana Petzolda (“Barbara”, “Feniks”).

W KINACH OD 20 stycznia 2017 

W 1957 roku prawnik żydowskiego pochodzenia, Fritz Bauer, odkrywa niezbite dowody świadczące o wine Adolfa Eichmanna, hitlerowskiego pułkownika, odpowiedzialnego za organizację masowych transportów Żydów do obozów zagłady, obecnie ukrywającego się w Buenos Aires. 

Jako były więzień jednego z takich obozów, pragnie postawić zbrodniarzy wojennych przed sądem i uparcie walczy o sprawiedliwość. Niestety, z powodu niejasnych powiązań niemieckiego wymiary sprawiedliwości z byłymi Nazistami, doprowadzenie jakiejkolwiek sprawy do końca, pozostaje wciąż niemożliwe. Dokonując zdrady stanu, Bauer kontaktuje się z izraelskim wywiadem, Mossadem i przekazuje dokumenty obciążające Eichmanna. Dzięki temu dochodzi do procesu, który opisała później Hannah Arendt w książce “Banalność zła”.

NAGRODY I FESTIWALE:
2016 – Niemieckie Nagrody Filmowe - 6 nagród w kategoriach: Najlepszy Film, Najlepszy Scenariusz, Najlepszy Reżyser, Najlepszy Aktor Drugoplanowy, Najlepsze Kostiumy oraz Najlepsza Scenografia
2016 – Festiwal Filmowy WIOSNA FILMÓW
2016 - Bawarskie Nagrody Filmowe 2016 – najlepszy aktor
2016 - Jupiter Award 2016 – najlepszy aktor niemiecki (nominacja)
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Berlinie – Berlinale
2015 - Nagroda Stowarzyszenia Krytyków Niemieckich 2015 – najlepszy film
2015 Hessian Film Award 2015 – najlepszy film
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Londynie
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Toronto
2015 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Locarno, Nagroda Publiczności


SYLWETKA REŻYSERA

Lars Kraume – urodził się 24 lutego 1973 roku we włoskim Chieti, ale dorastał we Frankfurcie nad Menem. Po maturze nakręcił swój pierwszy film krótkometrażowy „3:21”, który stał się jego przepustką do Niemieckiej Akademii Filmowej i Telewizyjnej w Berlinie. Za studencką etiudę „Life Is Too Short to Dance with Ugly Women” (1996) otrzymał nagrodę na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Torino. Branżowe laury zdobył także za pełnometrażowy debiut telewizyjny, kryminał „Dunckel” (1998). W 2001 roku zrealizował dobrze przyjętą komedię „Viktor Vogel – karierowicz”, pokazywaną również w polskich kinach. Od tamtej pory z powodzeniem dzieli swój czas między ekran duży („Bez piosenek o miłości”, „Moje siostry”) i mały (popularny serial „Miejsce zbrodni”).

Filmografia:
2016 Dengler - Am zwölften Tag (tv)
2015 Familienfest
2015 Fritz Bauer kontra państwo / Der Staat gegen Fritz Bauer
2014 Dengler - Die letzte Flucht (tv)
2013 Moje siostry / Meine Schwestern
2010 Die kommenden Tage
2007 KDD - Kriminaldauerdienst (tv)
2007 Guten Morgen, Herr Grothe (tv)
2005 Der Elefant: Mord verjährt nie
2005 Kismet - Würfel Dein Leben!
2005 Bez piosenek o miłości / Keine Lieder über Liebe
2003-2014 Miejsce zbrodni / Tatort (tv)
2001 Viktor Voger – karierowicz / Viktor Vogel - Commercial Man
1999 Der Mörder meiner Mutter (tv)
1998-1999 Einsatz Hamburg Süd (tv)
1998 Dunckel (tv)
1997 Zahltag (kr.m.)
1996 Life Is Too Short to Dance with Ugly Women (kr.m.)