Fukushima, moja miłość

Reżyseria: Doris Dörrie
Scenariusz: Doris Dörrie
Obsada: Rosalie Thomass, Kaori Momoi, Nami Kamata
Zdjęcia: Hanno Lentz
Muzyka: Ulrike Haage
Producenci: Niemcy
 
Gatunek: Dramat obyczajowy
Rok produkcji: 2016
Czas trwania: 108 min
Tytuł oryginalny: Grüße aus Fukushima
 
Nowy film cenionej reżyserki, Doris Dörrie, autorki między innymi "Nagich" i głośnego obrazu "Hanami - kwiat wiśni". Nagrodzony na festiwalu w Berlinie w 2016 roku, film "FUKUSHIMA, MOJA MIŁOŚĆ" to historia młodej Niemki, która zaprzyjaźnia się ze starszą Japonką podczas podróży do Fukushimy. 

W KINACH OD 3 LUTEGO 2017 r.

Prosta konstrukcja tylko przydaje intensywności. Jeden z najlepszych filmów Doris Dörrie

Frank Schmidke, Cinetastic



Młoda Niemka, Marie, wyjeżdża do Japonii, aby uciec przed problemami. Przyłącza się do organizacji Clowns4Help, która stara się wnieść trochę radości do życia mieszkańców Fukushimy, dotkniętej trzęsieniem ziemi, tsunami i awarią elektrowni jądrowej w 2011 roku.    

Marie trafia do schroniska, gdzie mieszkają głównie starsi ludzie. Wkrótce przekonuje się jednak, że nie nadaje się do tej pracy. Już zbiera się do wyjazdu, gdy na jej drodze staje Satomi, jedna z mieszkanek schroniska, która uparła się wrócić do zrujnowanego domu w dawnej „strefie zero”. Marie pomaga jej sprzątać i urządzać się na nowo.

Dwie kobiety nie mogłyby bardziej różnić się od siebie, a jednak w miarę jak stopniowo się poznają, nawiązują więź, która sprawi, że obie w końcu będą musiały stawić czoła duchom z przeszłości.

NAGRODY I FESTIWALE:
2016 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Berlinie "Berlinale" 2016 – Heiner Carow Prize (za promocję niemieckiego kina w sekcji Panorama), nagroda CICAE, nagroda publiczności (2. miejsce)
2016 - Niemieckie Nagrody Filmowe – Najlepszy Film, Najlepsza Aktorka Pierwszoplanowa: Rosalie Thomass (nominacje)
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Sydney
2016 – Festiwal Wiosna Filmów w Warszawie

BIOGRAM REŻYSERKI:
Doris Dörrie – urodziła się 26 maja 1955 roku w Hanowerze. Studiowała aktorstwo, psychologię, filozofię i semantykę w USA. Po powrocie do Niemiec zapisała się do Wyższej Szkoły Filmu i Telewizji w Monachium. Następnie pisała recenzje dla "Sueddeutsche Zeitung". Za kamerą stanęła w połowie lat 70. Z początku realizowała dokumenty i filmy telewizyjne, by w 1985 roku wprowadzić na ekrany swój fabularny debiut kinowy – komedię familijną "Wewnątrz wieloryba". Jeszcze w tym samym roku pokazała "Mężczyzn", komedię tym razem dla dorosłego widza. Obraz stał się najbardziej kasowym filmem powojennych Niemiec i zapewnił reżyserce wielką popularność w kraju. Sukces międzynarodowy przyszedł wraz z komediodramatem "Nadzy" (2002), który Dörrie nakręciła na podstawie własnej sztuki "Happy". Pozycję czołowej twórczyni kina niemieckiego umocniła "Hanami - kwiatem wiśni" (2008). Jest autorką scenariuszy do niemal wszystkich swoich filmów, a także uznaną pisarką. W Polsce ukazał się zbiór jej opowiadań "Mężczyzna moich marzeń".

Filmografia:
2016 Fukushima, moja miłość / Grüße aus Fukushima
2014 Short Plays
2014 Que Caramba Es La Vida (dok.)
2014 Alles inklusive
2012 Szczęście / Glück
2010 Klimawechsel (tv)
2010 Fryzjerka / Die Friseuse
2008 Hanami - kwiat wiśni / Kirschblüten - Hanami
2007 Jak ugotować swoje życie / How to Cook Your Life (dok.)
2005 Der Fischer und seine Frau
2004 Ein seltsames Paar (tv)
2002 Nadzy / Nackt
1999 Oświecenie gwarantowane / Erleuchtung garantiert
1998 Denk ich an Deutschland - Augenblick (tv dok.)
1998 Czy jestem piękna? / ¿Bin ich schön?
1994 Nikt mnie nie kocha / Keiner liebt mich
1993 Was darf's denn sein? (tv dok.)
1992 Wszystkiego najlepszego, Turku! / Happy Birthday, Türke!
1989 Love in Germany (dok.)
1989 Pieniądze / Geld
1988 Ja i on / Ich und er
1986 Raj / Paradies
1985 Mężczyźni / Männer...
1985 Wewnątrz wieloryba / Im Innern des Wals
1983 Prosto przez serce / Mitten ins Herz (tv)
1982 W międzyczasie / Dazwischen (tv)
1980 Katharina Eiselt, 85, Arbeiterin (tv dok.)
1980 Von Romantik keine Spur (tv dok.)
1979 Paula aus Portugal (tv)
1978 Alt werden in der Fremde (tv dok.)
1978 Hättest was Gescheites gelernt (tv dok.)
1978 Pierwszy walc / Der erste Walzer (kr.m.)
1977 Ene, mene, mink (kr.m.)
1976 Ob's stürmt oder schneit (dok.)