Historia pewnego życia

Reżyseria: Stéphane Brizé
Scenariusz: Stéphane Brizé, Florence Vignon
Obsada: Judith Chemla, Jean-Pierre Darroussin, Yolande Moreau
Zdjęcia: Antoine Héberlé
Producenci: Francja, Belgia
 
Gatunek: Dramat historyczny
Rok produkcji: 2016
Czas trwania: 119 min
Tytuł oryginalny: Une vie
 

Nowa ekranizacja klasycznej powieści Guya de Maupassanta
o trudnych realiach życia XIX-wiecznej kobiety
 

W KINACH 16 czerwca 2017 ROKU

Atencja twórców dla detali historycznych, nie tylko kostiumów i rekwizytów, ale także języka, jest ujmująca

The Hollywood News

 

OPIS FILMU:
Zdobywca nagrody FIPRESCI na festiwalu w Wenecji, obraz
Stéphane Brizé to adaptacja powieści Guya de Maupassanta „Historia pewnego życia”, którą sam Lew Tołstoj określił mianem najwspanialszej francuskiej narracji od czasu „Nędzników”.

Francja, rok 1819. Siedemnastoletnia Jeanne opuszcza klasztor, gdzie wychowywała się wraz z innymi młodymi arystokratkami, i powraca do rodzinnej posiadłości. Na miejscu okazuje się, że rodzice już zaplanowali córce ślub z wicehrabią Julianem de Lamare.

Podczas pierwszego spotkania Jeanne jest oczarowana przystojnym wybrankiem o nienagannych manierach. Jednak już noc poślubna przynosi okrutne rozczarowanie. Julian brutalnie gwałci młodziutką żonę, po czym zasypia. W kolejnych latach małżeństwa nieszczęście Jeanne tylko się pogłębia...

NAGRODY I FESTIWALE: 
2017 – Cezary 2017 – najlepsza aktorka, Judith Chemla (nominacja), najlepsze kostiumy (nominacja)
2016 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji 2016 – nagroda FIPRESCI, konkurs główny
2017 – Nagrody Lumiere – najlepszy film, najlepszy reżyser, najlepsza aktorka, najlepsze zdjęcia (nominacje)
2017 – Festiwal Filmowy Wiosna Filmów
2016 - Nagroda Louisa Delluca – nagroda dla najlepszego filmu
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Toronto
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Rio de Janeiro
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Pusan
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Sztokholmie

BIOGRAM REŻYSERA:
Stéphane Brizé – urodził się w 1966 roku we francuskim Rennes. Tam ukończył studia na Wydziale Technologii, po czym przeprowadził się do Paryża, gdzie pod koniec lat 80. próbował sił równolegle w teatrze i telewizji. Następnie zainteresował się reżyserią. Zaczął kręcić krótkie filmy, a w pełnym metrażu zadebiutował na przełomie mileniów komediodramatem muzycznym „Le bleu des villes”. Za scenariusz romansu „Mademoiselle Chambon” (2009) otrzymał Cezara. Dramat z życia bezrobotnego mężczyzny w średnim wieku, „Miara człowieka”, przyniósł twórcy nominację do Złotej Palmy na festiwalu w Cannes w roku 2015; ostatecznie zdobył nagrodę jury ekumenicznego.


Filmografia:
2016 Historia pewnego życia
2015 Miara człowieka / La loi du marché
2012 Kilka godzin wiosny / Quelques heures de printemps
2009 Mademoiselle Chambon
2006 Entre adultes
2005 Je ne suis pas là pour être aimé
1999 Le bleu des villes
1996 L'oeil qui traîne (kr.m.)
1993 Bleu dommage (kr.m.)