Jestem Rosa

Reżyseria: Laís Bodanzky
Scenariusz: Laís Bodanzky, Luiz Bolognesi
Obsada: Maria Ribeiro, Clarisse Abujamra, Jorge Mautner
Zdjęcia: Pedro J. Márquez
Producenci: Brazylia
 
Gatunek: Dramat
Rok produkcji: 2017
Czas trwania: 102 min
Tytuł oryginalny: Como Nossos Pais
 


Ciepło przyjęty na ostatnim festiwalu Berlinale dramat „Jestem Rosa” wpisuje się w rosnący w siłę nurt feministyczny kina iberyjskiego. Emancypacyjny dramat to kolejny obraz autorki kultowej „Siedmiogłowej bestii”, który jest cennym głosem w sprawie równouprawnienia kobiet w patriarchalnych społeczeństwach Ameryki Południowej.

W KINACH OD 6 PAŹDZIERNIKA 2017 

Rosa jest trzydziestoparolatką. Jej rodzice się rozwiedli. Mieszka z własną rodziną w centrum Sao Paulo. Częste wyjazdy jej męża nie są specjalnie lukratywne, więc sama musi utrzymywać siebie i dwie córki. Zamiast skupić się na pisaniu sztuk, co jest jej powołaniem, zarabia na życie tworząc hasła reklamowe.

Rosa ma na głowie problemy w swoim związku, kłopoty z różnorakimi zleceniami, a także obowiązek zajmowania się chorowitym ojcem, o artystycznej osobowości, domagającej się ciągle uwagi. Gdy podczas rodzinnego obiadu jej matka ujawnia pewną tajemnicę, uporządkowany dotąd świat Rosy wywraca się do góry nogami. Bohaterka rozpoczyna wewnętrzną wędrówkę celem odkrycia własnej tożsamości. Czy przy okazji odnajdzie także w sobie silną, niezależną kobietę?


NAGRODY I FESTIWALE:
2017 – Nagroda Teddy na 67. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie (nominacja)
2017 – Nagroda Publiczności w sekcji „Panorama” na 67. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie (nominacja)
2017 – Festiwal Filmowy w Gramado – najlepszy film, najlepsza reżyseria, najlepsza aktorka (Maria Ribeiro), najlepszy aktor (Paulo Vilhena), najlepsza żeńska rola drugoplanowa (Clarisse Abujamra), najlepszy montaż (nagrody główne)
2017 – Paris Brazilian Film Festival – najlepszy film (nagroda publiczności)
2017 – Festiwal Filmowy WIOSNA FILMÓW

SYLWETKA REŻYSERA: 
Laís Bodanzky– przyszła na świat w 1969 roku w São Paulo. Jest wielokrotnie nagradzaną reżyserką i cenioną dokumentalistką. Sławę wychodzącą poza rodzimy kraj zyskała w 2000 roku za sprawą adaptacji powieści Austregésilo Carrano Bueno „Siedmiogłowa bestia” poświęconej problemowi szpitali psychiatrycznych w Brazylii. Film zdobył blisko 40 nagród na światowych festiwalach. W 2007 roku Bodanzky ugruntowała swoją pozycję świetnie przyjętym musicalem „Chega de Saudade”. Emancypacyjny dramat „Jestem Rosa” to kolejny sukces autorki – i zarazem cenny głos w sprawie równouprawnienia kobiet w patriarchalnych społeczeństwach Ameryki Południowej.


Filmografia:
2017 Jestem Rosa / Como Nossos Pais
2015 Psi (tv)
2014 Educação.doc (tv)
2013 Mulheres Olímpicas (tv dok.)
2012 Mundo Invisível
2010 As Melhores Coisas do Mundo
2007 Chega de Saudade
2002 A Guerra dos Paulistas (tv dok.)
2000 Siedmiogłowa bestia / Bicho de Sete Cabeças
1999 Cine Mambembe - O Cinema Descobre o Brasil
1994 Cartão Vermelho (kr.m.)