Kapitan

Reżyseria: Robert Schwentke
Scenariusz: Robert Schwentke
Obsada: Max Hubbücher, Milan Puschel, Frederick Lau
Zdjęcia: Florian Ballhaus
Muzyka: Martin Todsharow
Producenci: Niemcy, Polska, Portugalia, Francja
 
Gatunek: Dramat wojenny
Rok produkcji: 2017
Czas trwania: 118 min
Tytuł oryginalny: Der Hauptmann
 

Jeden z najbardziej oryginalnych filmów o II wojnie światowej, jakie kiedykolwiek nakręcono.

Szeroko nagradzany dramat wojenny w reżyserii i według scenariusza Roberta Schwentke, hollywoodzkiego reżysera niemieckiego pochodzenia („RED”, „R.I.P.D. - Agenci z zaświatów”, „Zbuntowana”, „Wierna”, „Plan lotu”), który specjalnie na potrzeby swojego wymarzonego projektu powrócił w rodzime strony.

Polska koprodukcja, do której część zdjęć była kręcona na Dolnym Śląsku.

Jednym z atutów filmu jest montaż Michała Czarneckiego („Amok”, „Karbala”, „Czas honoru”), nominowanego za swą pracę do Niemieckich Nagród Filmowych.

PREMIERA 22 MARCA 2019

Film opowiada prawdziwą historię młodego niemieckiego żołnierza, który w ostatnich chwilach II wojny światowej rozpaczliwie walczy o przetrwanie. Ratunek przychodzi, kiedy bohater przypadkowo znajduje mundur kapitana Luftwafe. Podszywając się pod oficera, mężczyzna szybko przybiera potworną tożsamość oprawców, przed którymi wcześniej próbował uciec...

NAGRODY I FESTIWALE:
2019 – Nagrody CinEuphoria – nagrody: najlepszy film, najlepszy aktor, najlepszy aktor drugoplanowy, najlepszy montaż
2018 – Europejskie Nagrody Filmowe – nagroda za najlepszy dźwięk
2018 - Niemieckie Nagrody Filmowe – najlepszy dźwięk (nagroda), najlepszy film, aktor, montaż, muzyka (nominacje)
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Bari – najlepszy reżyser, najlepszy aktor
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w San Sebastian – nagroda Jury za najlepsze zdjęcia
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wilnie – najlepszy film, nagroda FIPRESCI
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Toronto
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Rotterdamie
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Groningen
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Hongkongu
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy wSeattle
2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Odessie
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Istambule
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Montrealu
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Limie
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy na Dominikanie
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Ankarze
2018 –Żydowski Festiwal Filmowy z Zagrzebiu
2017 – Europejski Festiwal Filmowy Les Arcs European – Nagroda Młodego Jury, Nagroda Publiczności, Nagroda Prasy - wyróżnienie

BIOGRAM REŻYSERA:
Robert Schwentke – urodził się w 1968 roku w Stuttgarcie. W 1992 r. ukończył studia na Columbia College Hollywood. Pierwszy raz stanął za kamerą rok później, realizując według własnego skryptu krótkometrażówkę „Heaven!” rozgrywającą się na kalifornijskiej pustyni. Następnie zaczął pisać scenariusze do popularnego niemieckiego serialu kryminalnego „Tatort” (1998-2001). Jeszcze w Niemczech zrealizował thriller „Tatuaż” i komedię „Złodzieje męskości”, a zaraz potem trafił do Hollywood na plan thrillera „Plan lotu” z Jodie Foster. Później nakręcił jeszcze m.in. pilota serialu „Magia kłamstwa” z Timem Rothem i adaptację bestsellerowego romansu Audrey Niffenegger „Zaklęci w czasie” z Erikiem Baną i Rachel McAdams. Na planie kolejnej ekranizacji, tym razem komediowo-kryminalnego komiksu „RED”, zebrał niespotykaną plejadę gwiazd, wśród których znaleźli się m.in. Bruce Willis, Morgan Freeman, Helen Mirren i John Malkovich. Potem znów sięgnął po powieść graficzną, przenosząc na ekran policyjną historię SF „R.I.P.D.” i zapraszając przed kamerę Ryana Reynoldsa i Jeffa Bridgesa. Następnie przejął stery młodzieżowej serii „Niezgodna”, reżyserując jej dwa sequele: „Zbuntowaną” i „Wierną”. „Kapitan” jest jego pierwszym niemieckim i zarazem pierwszym kameralnym filmem od 13 lat. I według wielu krytyków – najlepszym w dotychczasowej karierze.

Filmografia:
2017 Kapitan / Der Hauptmann
2016 Wierna /Allegiant
2015 Zbuntowana / Insurgent
2013 R.I.P.D. - Agenci z zaświatów
2010 RED
2009 Zaklęci w czasie / The Time Traveler's Wife
2009 Magia kłamstwa / Lie to Me(tv)
2005 Plan lotu / Flightplan
2003 Złodzieje męskości / Eierdiebe
2002 Tatuaż / Tattoo
1993 Heaven! (kr.m.)

 
Materiały Prasowe: