Morderstwo w hotelu Hilton

Reżyseria: Tarik Saleh
Scenariusz: Tarik Saleh
Obsada: Fares Fares, Mari Malek, Hania Amar
Zdjęcia: Pierre Aïm
Producenci: Szwecja, Dania, Niemcy
 
Gatunek: Kryminał
Rok produkcji: 2017
Czas trwania: 106 min
Tytuł oryginalny: The Nile Hilton Incident
 

Zdobywca głównej nagrody jury na tegorocznym festiwalu w Sundance.

W roli głównej wystąpił szwedzki aktor libańskiego pochodzenia, Fares Fares, zdobywający coraz większą popularność w Hollywood i znany szerszej publiczności z takich filmów jak: „Łotr 1. Gwiezdne wojny – historie”, „Wybawienie” czy „Wróg numer jeden”.

W KINACH OD 1 GRUDNIA 2017

Policjant z Kairu próbuje rozwikłać zagadkę morderstwa kobiety dokonanego w przededniu rewolucji w Egipcie w 2011 roku.

Incydent, który z początku wygląda na przypadkowe zabójstwo prostytutki, z czasem ewoluuje w znacznie bardziej skomplikowanym kierunku. Śledztwo prowadzi detektywa do egipskiej elity. W kręgu podejrzeń są ludzie z otoczenia samego prezydenta Mubaraka...


FESTIWALE I NAGRODY: 
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Sundance – Nagroda Główna Jury w kategorii World Cinema
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Valladolid – najlepszy film (nagroda), najlepszy scenariusz (nagroda), najlepszy reżyser (nagroda)
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Beaune – nagroda główna
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Seattle – najlepszy aktor (Fares Fares – nominacja)
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Sydney
2017 – Art. Film Festival – konkurs główny
2017 – 18. Międzynarodowy Festiwal Filmowy T-Mobile Nowe Horyzonty

SYLWETKA REŻYSERA:
Tarik Saleh – przyszedł na świat w 1972 roku w Sztokholmie. W latach 90. był silnie związany z lokalną kulturą hiphopową, jako jeden z czołowych sztokholmskich grafficiarzy. Jego prace można podziwiać na przedmieściach Sztokholmu, a technikę graffiti, fotomontażu czy kolażu do tej pory wykorzystuje w swoich filmach. Zanim stanął za kamerą, pracował jako dziennikarz, publicysta oraz animator w Sveriges Television AB, dla której zrealizował serial „Dream Team”. Jako współzałożyciel wytwórni Atmo Animation wyprodukował ponad trzydzieści kreskówek. Jego oryginalne filmy dokumentalne, takie jak debiutancki „Sacrificio: Who Betrayed Che Guevara” czy „GITMO – nowe prawa wojny”, zdobyły wiele nagród na światowych festiwalach, podobnie jak animowany dramat „Metropia”, wyświetlany na 25. Warszawskim Międzynarodowym Festiwalu Filmowym. W 2011 roku nakręcił teledysk do wielkiego przeboju szwedzkiej wokalistki Lykke Li „I Follow Rivers”.


Filmografia:
2017 Morderstwo w hotelu Hilton / The Nile Hilton Incident
2014 Tommy
2009 Metropia
2009 Kronofogden/The Repo Man (tv)
2005 GITMO – nowe prawa wojny / Gitmo (dok.)
2001 Sacrificio: Who Betrayed Che Guevara (tv dok.)