Nauczycielka

Reżyseria: Jan Hřebejk
Scenariusz: Petr Jarchovský
Obsada: Zuzana Mauréry, Peter Bebjak, Zuzana Konečná
Zdjęcia: Martin Ziaran
Muzyka: Michal Novinski
Producenci: Słowacja, Czechy
 
Gatunek: Komediodramat
Rok produkcji: 2016
Czas trwania: 102 min
Tytuł oryginalny: Učitelka
 

Nowy film jednego z najwybitniejszych twórców czeskiego kina, Jana Hřebejka. Nagrodzony na festiwalu w Karlowych Warach 2016 film to komediodramat z dziejów prowincjonalnej szkoły w Czechosłowacji początku lat 80.


W KINACH OD 10 lutego 2017r.  


Jak zwykle u Hřebejka, reżyseria jest wyśmienita, a kreacje – najwyższej próby

Alissa Simon, Variety

 

"Nauczycielka" to przejmujące, choć niepozbawione humoru studium czeskiej mentalności z czasów komunizmu. W filmie główą rolę gra fenomenalna Zuzana Mauréry. 

Przybycie nowej nauczycielki do podmiejskiej szkoły w Bratysławie roku 1983 wywraca do góry nogami życie lokalnej społeczności. Mária Drazdechová od początku zdaje się manipulować uczniami i ich rodzicami. Po próbie samobójczej jednego z uczniów dyrektor placówki zamierza oddelegować kłopotliwą nauczycielkę. W tym celu jednak rodzice muszą podpisać petycję. Problem w tym, że Drazdechová ma daleko idące koneksje w Partii Komunistycznej. Czy prowincjusze będą w stanie zawalczyć o to, w co wierzą?


NAGRODY I FESTIWALE: 
2016 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Karlowych Warach 2016 – najlepsza aktorka: Zuzana Mauréry (nagroda), konkurs główny
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Hamptons
2016 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Gijón, najlepsza muzyka (nagroda), najlepsza scenografia (nagroda)


BIOGRAM REŻYSERA:
Jan Hřebejk – urodził się w 1967 roku. Studiował scenopisarstwo w praskiej szkole filmowej, gdzie poznał scenarzystę Petra Jarchovský’ego, z którym od tamtej pory współpracuje przy niemal każdym filmie. Już dwa lata po studiach duet osiągnął sukces kasowy i artystyczny w kraju za sprawą musicalu „Bigbeatowe lato” (1993). Światowy rozgłos zapewnił im nominowany do Oscara komediodramat wojenny „Musimy sobie pomagać” (2000). Przez trzy dekady Hřebejk nieprzerwanie spełnia się w kinie, telewizji i na deskach teatru, gdzie wyreżyserował swoje wersje takich klasyków, jak m.in. „Niebezpieczne związki”, „Amadeusz” czy „Strzały na Broadwayu”. Dziesięciokrotnie nominowany do Czeskiego Lwa, trzy razy odbierał statuetkę. Za film „Piękność w opałach” (2006) uhonorowany w Denver nagrodą im. Krzysztofa Kieślowskiego.


Filmografia:
2016 Nauczycielka / Učitelka
2016 Pet mrtvých psu (tv)
2015   Místo zlocinu Plzen (tv)      
2015   Prípad pro exorcistu (tv)
2014   Zakázané uvolnení
2014   The Icing      
2014 Aż po uszy / Až po uši (tv)
2013   Skoda lásky (tv)
2013 Po ślubie / Líbánky
2012 Odpad město smrt
2012 Święta czwórca / Svatá Ctverice
2011 Niewinność / Nevinnost
2010 Zitra se bude...
2009 Czeski błąd / Kawasakiho ruze
2008 Do Czech razy sztuka / Nestyda
2008 U mě dobrý
2007 Niedźwiadek / Medvídek
2006 Piękność w opałach / Kráska v nesnázích
2004 Na złamanie karku / Horem pádem
2003 Pupendo
2000 Musimy sobie pomagać / Musíme si pomáhat
1999 Pod jednym dachem / Pelísky
1998 Ceská soda
1997 Okno (kr.m.)
1997 Bakalári (tv)
1996 60 (tv)
1996 Jak se žije zpěvnému svědomí národa (tv)
1996 Život zpěváka a skladatele Vladimíra Mišíka (tv)
1996 Kde padají hvězdy (tv)
1993 Bigbeatowe lato / Sakalí léta
1992 Dobrocinny vecírek (tv)
1991 Nedělejte nic pokud k tomu nemáte vážný důvod
1989 Rok 1948 / L.P. 1948 (kr.m.)
1988 Co všechno chcete vědět o sexu a bojíte se to prožít