Po latach

Reżyseria: Annarita Zambrano
Scenariusz: Annarita Zambrano, Delphine Agut
Obsada: Giuseppe Battiston, Charlotte Césaire, Barbora Bobulova
Zdjęcia: Laurent Brunet
Muzyka: Grégoire Hetzel
Producenci: Francja, Włochy
 
Gatunek: Dramat
Rok produkcji: 2017
Czas trwania: 92 min
Tytuł oryginalny: Dopo la guerra/ After the war
 
Prezentowany w sekcji Un Certain Regard na festiwalu w Cannes 2017 film "PO LATACH", to poruszający dramat rodziny, która płaci wysoką cenę za błędy ojca z przeszłości. W roli głównej wystąpił Giuseppe Battiston, gwiazda przeboju kinowego 2017 "Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie".  

W KINACH OD 18 MAJA 2018

"Reżyserka, Annarita Zambrano sugestywnie pokazuje, że dla tego, kto rozpętał wojnę, ona nigdy się nie kończy." El antepenúltimo mohicano

Bolonia, rok 2002. Opozycja przeciwko prawu pracy eksploduje na uniwersytetach. Zabójstwo sędziego ponownie otwiera stare rany między Włochami a Francją.

Marco, były działacz lewicowy, skazany za morderstwo we Włoszech, ale dzięki doktrynie Mitteranda żyjący od 20 lat na zesłaniu we Francji, zostaje ponownie postawiony w stan oskarżenia. Rząd włoski żąda jego ekstradycji. W jednej chwili gwałtownie i nieodwracalnie zmienia się nie tylko francuskie życie mężczyzny i jego 16-letniej córki Violi, ale także życie jego rodziny we Włoszech, której przyjdzie zapłacić za dawne błędy Marco... Jaką cenę przyjdzie im zapłacić za błędy ojca w przeszłości? 

FESTIWALE I NAGRODY:
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes
  • sekcja Un Certain Regard
  • nominacja do Złotej Kamery
2017 – Biografilm Festival w Bolonii
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Jerozolimie – nagroda FIPRESCI (nominacja)

BIOGRAM REŻYSERKI:
Annarita Zambrano – przyszła na świat w Rzymie, ale zawodowo od 15 lat związana jest z Francją. Dała się poznać jako ceniona autorka filmów krótkometrażowych – już jej debiutancki „Andante mezzo forte” zakwalifikował się do selekcji Berlinale 2008. Kolejny, „À la lune montante” (2009), reżyserka pokazała w Wenecji, następny, „Tre ore” (2010) – w Cannes. Za „Ma vision du monde” (2011) otrzymała nagrodę na Międzynarodowym Festiwalu Filmów Krótkometrażowych w Nowym Jorku. W roku 2013 powróciła na Lazurowe Wybrzeże z „Ophelią” – tym razem film startował już w konkursie. „Po latach”, pełnometrażowy debiut fabularny Zambrano, miał premierę podczas festiwalu w Cannes 2017, gdzie zakwalifikował się do sekcji Un Certain Regard, a także był nominowany do Złotej Kamery.

Filmografia:
2017 Po latach / Dopo la guerra
2014 L'anima del Gattopardo (dok.)
2013 Ophelia (kr.m.)
2012 La collection donne de la voi(e)x (tv)
2012 Schengen (kr.m.)
2011 Dans la cour des grands (kr.m.)
2011 Ma vision du monde (kr.m.)
2010 Tre ore (kr.m.)
2009 À la lune montante (kr.m.)
2008 Andante mezzo forte (kr.m.)

  
 
Materiały Prasowe: