PRAKTYKANT

Reżyseria: Boo Junfeng
Scenariusz: Boo Junfeng
Obsada: Firdaus Rahman, Wan Hanafi Su, Mastura Ahmad
Zdjęcia: Benoit Soler
Muzyka: Alexander Zekke
Producenci: Singapur, Niemcy, Francja
 
Gatunek: Dramat, thriller
Rok produkcji: 2016
Czas trwania: 115 min
Tytuł oryginalny: Apprentice
 

Prezentowany w konkursie Un Certain Regard na MFF w Cannes 2016, najnowszy film Boo Junfenga, nagradzanego na całym świecie reżysera „Zamku z piasku”. Historia tego wyjątkowego obrazu rozgrywa się wokół trudnego tematu kary śmierci. 

Rewelacja singapurskiej nowej fali.

W KINACH OD 24 LUTEGO 2017

Młody Aiman znajduje zatrudnienie w malezyjskim więzieniu o zaostrzonym rygorze. Zaangażowanie i sumienność 28-latka zwracają uwagę Rahima, więziennego kata w wieku przedemerytalnym.

Kiedy asystent Rahima nagle rezygnuje z pracy, kat zwraca się do Aimana z propozycją objęcia stanowiska. Sprawy się komplikują, gdy wychodzi na jaw, że obu mężczyzn łączy mroczna tajemnica z przeszłości...

Psychodrama o napięciu najlepszego thrillera - Joachim Kurz, Kino Zeit


NAGRODY I FESTIWALE: 
2016 - Cannes 2016 – sekcja konkursowa Un Certain Regard
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Sydney, najlepszy film (nominacja)
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmu i Muzyki „Transatlantyk” w Łodzi
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Jerozolimie
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Melbourne

BIOGRAM REŻYSERA: 
Boo Junfeng – urodził się w 1983 roku w Singapurze. Studiował film i media na politechnice Nge Ann oraz sztukę na prywatnym uniwersytecie Lasalle, gdzie otrzymał nagrodę McNally za wybitne osiągnięcia. Jego krótkie filmy zdobywały wyróżnienia na całym świecie. Za pełnometrażowy debiut „Zamek z piasku” był nominowany do Złotej Kamery oraz nagrody krytyków na festiwalu w Cannes w roku 2010. Po sześciu latach wrócił na Lazurowe Wybrzeże, by w sekcji konkursowej Un Certain Regard zaprezentować dramat więzienny „Praktykant”. 

Filmografia:
2016 Praktykant / Apprentice
2015 7 Letters
2011 Boys on Film 6: Pacific Rim
2010 Zamek z piasku / Sandcastle
2009 Tanjong rhu (kr.m.)
2008 Keluar baris (kr.m.)
2007 Katong Fugue (kr.m.)
2004 Un retrato de familia (kr.m.)