Sweet Country

Reżyseria: Warwick Thornton
Scenariusz: Steven McGregor, David Tranter
Obsada: Hamilton Morris, Sam Neill, Bryan Brown
Zdjęcia: Dylan River, Warwick Thornton
Producenci: Australia
 
Gatunek: Western
Rok produkcji: 2017
Czas trwania: 110 min
Tytuł oryginalny: Sweet Country
 

Doceniany na wielu światowych festiwalach, w tym nagrodzony specjalną nagrodą Jury na 74. MFF w Wenecji oraz nagrodą FIPRESCI na ubiegłorocznym CAMERIMAGE. "Sweet Country" to oparty na prawdziwych wydarzeniach western, jednego z najbardziej cenionych australijskich reżyserów, Warwicka Thorntona („Samson i Dalila”).

W KINACH OD 15 CZERWCA 2018

Reżyser zaprosił do współpracy gwiazdy światowego formatu - Sama Neilla znanego szerokiej publiczności z takich filmów jak „Jurassic Park”, „Fortepian” czy głośnego serialu „Peaky Blinders” oraz Bryana Browna, australijskiego aktora, który partnerował m.in. Nicole Kidman w filmie „Australia” czy Tomowi Cruise’owi w przeboju „Koktajl”.

Akcja filmu rozgrywa się w 1929 roku w małym mieście położonym na australijskim Terytorium Północnym. Bohaterem jest Sam, aborygen w średnim wieku, który pracuje dla lokalnego kaznodziei, Freda Smitha.

Pewnego dnia Sam zostaje wraz żoną i córką najęty do pracy przez niejakiego Harry’ego Marsha. Ten okazuje się złym człowiekiem, a jego coraz bardziej napięte relacje z Samem kończą się gwałtowną strzelaniną. Aborygen zabija białego w obronie własnej. W rezultacie Sam staje się poszukiwanym przestępcą, zmuszonym do ucieczki z miasta z ciężarną żoną. Ich śladem ruszają tropiciele pod wodzą doświadczonego sierżanta Fletchera…

NAGRODY I FESTIWALE:
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji – konkurs główny, nagroda specjalna Jury
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Luksemburgu – nagroda krytyków
2018 – Festiwal Filmowy w Sundance
2017 – Camerimage – konkurs główny, nagroda FIPRESCI
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Toronto – nagroda Platform dla najlepszego filmu
2017 – Nagrody Akademii Filmowej Azji i Pacyfiku – najlepszy film (nagroda główna), osiągnięcia w kinematografii (nominacja), najlepszy scenariusz (nominacja)
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Adelajdzie – nagroda publiczności Foxtel Movies
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Filadelfii – konkurs główny filmów fabularnych
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Londynie – konkurs główny
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Mumbaju
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Pusan
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wiedniu
2017 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Valladolid, konkurs główny, najlepszy scenariusz (nominacja), osiągnięcia w kinematografii dla reżysera (nominacja)
2017 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Goteborgu – konkurs główny
2017 – Ankieta krytyków Indiewire – nagroda ICP (4 miejsce)

BIOGRAM REŻYSERA:
Warwick Thornton – urodził się i wychował w Alice Springs. Jego matka, Freda Glynn, była współzałożycielką i pierwszą dyrektorką Centralnego Stowarzyszenia Medialnego Aborygenów (CAAMA) oraz dyrektorką telewizji Imparja – w swoim czasie jako jedyna kobieta przewodnicząca sieci telewizyjnej na świecie. W wieku 13 lat Thornton został wysłany do szkoły przyklasztornej Zakonu Benedyktynów w Nowej Norcii, jedynym klasztornym mieście w Australii, chociaż dziś reżyser ma na pieńku z religią i nie uważa się za chrześcijanina. Karierę w mediach zaczynał jako DJ radiowy, następnie ukończył studia w Australijskiej Szkole Filmu, Telewizji i Radia. Jego filmy krótkometrażowe szybko zaczęły zdobywać nagrody na światowych festiwalach. Fabularny debiut pełnometrażowy, melodramat z życia Aborygenów, „Samson i Dalila” (2009), zapewnił mu uznanie międzynarodowej krytyki i zgarnął ponad 30 wyróżnień na całym świecie, w tym Złotą Kamerę w Cannes oraz nominację do Złotej Żaby na festiwalu Camerimage. Jedna z sióstr Warwicka, Erica Glynn, również jest uznaną na Antypodach reżyserką i scenarzystką. Jeden z braci, Scott Thornton, jest aktorem; zagrał rolę Gonzo w „Samsonie i Delilah”. Sam Warwick od początku kariery z powodzeniem łączy funkcje reżysera i operatora – również przy swoim najnowszym filmie, „Sweet Country”, który zdobył m.in. nagrodę Jury na ostatnim Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Wenecji.


Filmografia:
2017 Sweet Country
2017 We Don’t Need a Map (dok.)
2014 Words with Gods
2013 The Darkside
2013 The Turning
2011 Stranded (kr.m.)
2010 Art+Soul (tv dok.)
2009 Samson i Dalila / Samson and Delilah
2007 Nana (tv kr.m.)
2005 The Old Man and the Inland Sea (dok. kr.m.)
2005 Green Bush (kr.m.)
2002 Mimi (kr.m.)
1996 Payback (kr.m.)

 

 
Materiały Prasowe: