Tranzyt

Reżyseria: Christian Petzold
Scenariusz: Christian Petzold
Obsada: Franz Rogowski, Paula Beer, Godehard Giese
Zdjęcia: Hans Fromm
Muzyka: Stefan Will
Producenci: Niemcy, Francja
 
Gatunek: Dramat
Rok produkcji: 2018
Czas trwania: 101 minut
Tytuł oryginalny: Transit
 

"Sugestywna apokaliptyczna alegoria, do tego daleka od fantazji, lecz ściśle zakorzeniona w obecnym klimacie politycznym."RogerEbert.com

Prezentowany w Konkursie Głównym ubiegłorocznego festiwalu w Berlinie, nowy dramat wybitnego niemieckiego reżysera Christiana Petzolda, autora dystrybuowanych przez Aurora Films „Feniksa” i „Barbary”.

W KINACH OD 3 MAJA 2019

Bohaterem filmu jest Georg, który w trakcie ucieczki z Francji po inwazji nazistowskiej przejmuje tożsamość zmarłego pisarza, którego dokumenty zdobył przypadkowo. Utknąwszy w Marsylii, Georg spotyka młodą kobietę, Marie, desperacko poszukującą zaginionego męża – człowieka, pod którego podszywa się Georg...

„Tranzyt” to nie tylko niezwykle realistyczny obraz nazistowskiego terroru osadzonego we współczesnej scenografii. Reżysera interesuje przede wszystkim skłaniająca do refleksji analogia między losem ówczesnych uchodźców europejskich a obecną falą migracji do Europy. Scenariusz filmu powstał na podstawie powieści Anny Seghers „Tranzyt”, wydanej po raz pierwszy w 1944r.

W głównych rolach występują znakomici niemieccy aktorzy: Franz Rogowski, znany m.in. z „Victorii” Sebastiana Schippera i „Happy End” Michaela Hanekego, oraz aktorskie odkrycie ubiegłego sezonu, Paula Beer, gwiazda historycznego romansu „Frantz” François Ozona z oferty Aurora Films.

NAGRODY I FESTIWALE:
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Berlinie – konkurs główny
2018 – Nagrody krytyków filmowych Indiwire – najlepszy film wchodzący do kin w USA w 2019 r. (2. miejsce)
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Hongkongu
2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Buenos Aires
2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Chicago
2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy Film by the Sea
2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Jerozolimie
2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Lizbonie
2018 -Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Seatle

BIOGRAM REŻYSERA:
Christian Petzold– urodził się w 1960 roku w miejscowości Hilden w Niemczech. Od 1981 roku mieszka w Berlinie. Zanim ukończył reżyserię w Berlińskiej Akademii Filmu i Telewizji, studiował germanistykę i literaturę na Freie Universität w Berlinie. W 1995 roku zrealizował swój debiut filmowy „Pilotinnen”. Nakręcony w 2000 roku obraz „Decyzja” jest uważany za jedno z najważniejszych osiągnięć współczesnego kina niemieckiego. Film był pokazywany na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Karlowych Warach, tak samo jak kolejne dzieło reżysera – „Martwy człowiek” z 2001 roku. „Duchy” (2005) i „Yella” (2007) brały udział w Konkursie Głównym Berlinale, a „Jerichow” (2008) rywalizował o trofeum w Wenecji. Reżyser wrócił do Berlina w 2012 roku z „Barbarą”. Z imprezy wyjechał ze statuetką Srebrnego Niedźwiedzia dla najlepszego reżysera. „Tranzyt” także był prezentowany w berlińskim Konkursie Głównym.

Filmografia:
2018 Tranzyt / Transit
2015 Telefon 110 (tv)
2014 Feniks / Phoenix
2012 Barbara
2011 Dreileben (tv)
2008 Jerichow
2007 Yella
2005 Duchy / Gespenster
2003 Wolfsburg
2002 Martwy człowiek / Toter Mann (tv)
2001 Decyzja / Die Innere Sicherheit
1998 Die Beischlafdiebin (tv)
1996 Cuba Libre (tv)
1995 Pilotinnen (tv)
1992 Das warme Geld (kr.m.)

PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ:
 

 
Materiały Prasowe: