Uczciwy człowiek

Reżyseria: Mohammad Rasoulof
Scenariusz: Mohammad Rasoulof
Obsada: Reza Akhlaghirad, Soudabeh Beizaee, Nasim Adabi
Zdjęcia: Ashkan Ashkani
Muzyka: Peyman Yazdanian
Producenci: Iran
 
Gatunek: Dramat
Rok produkcji: 2017
Czas trwania: 117 min
Tytuł oryginalny: Lerd
 
Zwycięzca sekcji Un Certain Regard na festiwalu w Cannes 2017 to wstrząsający dramat o korupcji i niegodziwości irańskiego systemu. 

Reżyserem filmu jest Mohammad Rasoulof, czołowy twórca niezależnego kina bliskowschodniego, którego produkcje zostały w Iranie zakazane, a on sam jest od wielu lat prześladowany.

W KINACH OD 20 KWIETNIA 2018

Bohaterem „Uczciwego człowieka” jest Reza, który mieszka na wsi z żoną i synem, wiodąc spokojne życie hodowcy ryb słodkowodnych. Niestety, duża prywatna firma powiązana z rządem zmusza mężczyznę do zaprzestania swojej drobnej działalności. Reza ma wybór – likwiduje mikroprzedsiębiorstwo albo przyłącza się do korporacji.

Swoim nowym filmem Rasoulof stawia ważne pytanie: czy w Iranie w ogóle możliwa jest taka walka z opresorem, by samemu nie pobrudzić sobie rąk?

NAGRODY I FESTIWALE:
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes – zwycięzca sekcji Un Certain Regard
2017 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Chicago – najlepszy scenariusz (nagroda - Srebrny Hugo), konkurs główny
2017 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Jerozolimie – nagroda Fundacji Rodziny Wilfów dla Mohammada Rasoulofa
2017 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy „Golden Apricot” w Erywaniu – nagroda FIPRESCI
2017 – Festiwal Filmowy w Adelajdzie – konkurs główny
2017 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Hamburgu
2017 - Flamandzki Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Gandawie – konkurs główny
2017 - Nagrody Akademii Filmowej Azji i Pacyfiku - konkurs główny filmów fabularnych

BIOGRAM REŻYSERA:
Mohammad Rasoulof – przyszedł na świat w 1972 roku w irańskim mieście Shiraz. Studiował socjologię w Teheranie. Już na studiach czynnie zainteresował się kinem, zaczął kręcić filmy krótkometrażowe. Pierwszy pełny metraż, dramat „Gagooman”, zrealizował w roku 2002. Film nagrodzono Kryształowym Feniksem dla najlepszego debiutu na Fadżr Film Festival w Teheranie. Drugie dzieło Rasoulofa, „Żelazna wyspa”, zdobyło wiele nagród na międzynarodowych festiwalach. W 2010 reżyser został aresztowany na planie zdjęciowym i oskarżony o filmowanie bez zezwolenia. Rząd irański skazał go na sześć lat więzienia. Cały filmowy świat (w tym Polacy z akcją „Nie dla cenzury”) stanął wówczas w obronie twórcy. Ostatecznie wyrok został zredukowany do jednego roku. W międzyczasie na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Cannes w 2011 miała miejsce premiera „Pożegnania”. Dzieło uhonorowano statuetką za reżyserię. Kolejny film, „Rękopisy nie płoną”, zdobył w Cannes w 2013 roku nagrodę FIPRESCI. „Uczciwego człowieka” wyróżniono z kolei na Lazurowym Wybrzeżu laurem dla najlepszego filmu sekcji Un Certain Regard.

Filmografia:
2017 Uczciwy człowiek / Lerd
2013 Rękopisy nie płoną / Dast-neveshtehaa nemisoosand
2011 Pożegnanie / Bé omid é didar
2009 The White Meadows / Keshtzar haye sepid
2008 Baad-e-daboor (dok.)
2005 Żelazna wyspa / Jazireh ahani
2002 The Twilight / Gagooman
1999 Evening Party (kr.m.)
1997 The Glass House (kr.m.)
1995 Ten Seconds More (kr.m.)
1994 Seven Dreams (kr.m.)
1993 The Pin (kr.m.)
1991 Friday (kr.m.)

 

 
Materiały Prasowe: