Walc w alejkach

Reżyseria: Thomas Stuber
Scenariusz: Clemens Meyer, Thomas Stuber
Obsada: Franz Rogowski, Sandra Hüller, Peter Kurth
Zdjęcia: Peter Matjasko
Producenci: Niemcy
 
Gatunek: Dramat
Rok produkcji: 2018
Czas trwania: 125 min
Tytuł oryginalny: In den Gängen
 

Słodko-gorzka historia miłości, samotności i przyjaźni rozgrywająca się w alejkach supermarketu. Film został uhonorowany Nagrodą Jury Ekumenicznego oraz Nagrodą Gildii Filmowej na 68. MFF w Berlinie. 

Główne role w tym niezwykle romantycznym obrazie wspaniale odtwarzają Franz Rogowski, znany z ostatniego filmu Michaela Hanekego "Happy End", oraz Sandra Hüller, gwiazda nominowanego do Oscara „Toniego Erdmanna”.

PREMIERA: 8 LUTEGO 2019

Bohaterem filmu jest Christian, który zaczyna pracować jako asystent zaopatrzenia w supermarkecie gdzieś we wschodnich Niemczech i tym samym trafia do nowego, nieznanego świata długich korytarzy, zgiełku przy kasach i wózków widłowych.

Pod okiem kierownika Bruna nieśmiały i wycofany Christian będzie starał się opanować trudną sztukę kierowania wózkiem widłowym, a także zbliżyć do współpracowniczki Marion z działu ze słodyczami, kobiety niezwykle pociągającej, choć niestety zamężnej.

NAGRODY I FESTIWALE:
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Berlinie – konkurs główny
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Berlinie - nagroda Gildii Filmowej
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Berlinie - nagroda Jury Ekumenicznego
2018 - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Atenach – najlepszy scenariusz (nagroda), najlepszy Film (konkurs)
2018 – Niemieckie Nagrody Filmowe – najlepszy aktor pierwszoplanowy (nagroda dla Franza Rogowskiego), najlepsza aktorka drugoplanowa (nominacja dla Sandry Hüller), najlepsze zdjęcia (nominacja dla Petera Matjasko)
2018 – German Directors Award Metropolis – nominacja dla Thomasa Stubera
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Hajfie – najlepszy film zagraniczny (nominacja)
2018 – Festiwal Filmowy w Neapolu – Augustus Color Award (nagroda), Vesuvio Award (nagroda)
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Valladolid – konkurs główny
2015 – German Screenplay Award - nagroda za najlepszy niemiecki scenariusz

BIOGRAM REŻYSERA:
Thomas Stuber– urodził się 1981 roku w Lipsku. Po ukończeniu szkoły średniej odbył wiele różnych praktyk i staży w przemyśle filmowym. Od 2002 r. asystował reżyserom przy produkcjach kinowych i telewizyjnych. W latach 2004-2011 studiował reżyserię w Akademii Filmowej w Badenii-Wirtembergii. Jeszcze w trakcie studiów otrzymał wiele nagród za film krótkometrażowy „Es geht uns gut” (2006) oraz pełnometrażowy debiut „Teenage Angst” (2008). Ten drugi film, opowiadający o buncie nastolatków, był prezentowany na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie w 2008 roku. Z kolei dyplomowa krótkometrażówka Stubera „Von Hunden und Pferden” (2012) otrzymała Studenckiego Oscara oraz nagrodę dla najlepszego niemieckiego filmu krótkometrażowego. W 2015 roku młody reżyser nakręcił dramat z życia byłego mistrza boksu „Herbert”, wyróżniony dwiema Niemieckimi Nagrodami Filmowymi i dostrzeżony na światowych festiwalach. W tym samym roku twórca odebrał statuetkę za najlepszy niemiecki scenariusz „In den Gängen” („Walc w alejkach”), po czym niedługo potem rozpoczął prace nad filmem, uhonorowanym w efekcie Nagrodą Jury Ekumenicznego i Nagrodą Gildii Filmowej na 68. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie.

Filmografia:
2018 Kruso (tv)
2018 Walc w alejkach / In den Gängen
2016 Ein Mann unterVerdacht (tv)
2015 Miejsce zbrodni / Tatort (tv)
2015 Herbert
2014 Großstadtrevier (tv)
2012 Von Hunden und Pferden (kr.m.)
2008 Teenage Angst
2006 Es geht uns gut (kr.m.)
2005 Raus aus dem Garten der Liebe (kr.m.)
2004 Picknick (kr.m.)


PROJEKT WSPÓŁFINANSUJE:
 





 

 
Materiały Prasowe: