BLASK

Reżyseria: Naomi Kawase
Scenariusz: Naomi Kawase
Obsada: Masatoshi Nagase, Ayame Misaki, Tatsuya Fuji
Zdjęcia: Arata Dodo
Muzyka: Ibrahim Maalouf
Producenci: Japonia, Francja
 
Gatunek: Melodramat
Rok produkcji: 2017
Czas trwania: 101 min
Tytuł oryginalny: HIKARI
 

Najnowszy film Naomi Kawase, autorki kinowego przeboju „Kwiat wiśni i czerwona fasola” to romantyczne, ale i spełnione artystycznie „kino o kinie” czyli japoński melodramat rozgrywany w środowisku filmowców.

W KINACH OD 9 LUTEGO 2018

Misako z niekłamaną pasją opisuje przedmioty, uczucia i świat wokół nich. Jest audiodeskryptorką, tworzy napisy do filmów, przekazywane następnie drogą słuchową widzom niewidomym lub słabowidzącym.

Podczas jednej z projekcji dziewczyna spotyka słynnego fotografa, Masayę, którego wzrok nieodwracalnie się pogarsza.

Między mężczyzną, który traci światło, a kobietą, która je ściga, wybucha płomienne uczucie...

NAGRODY I FETSIWALE:
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes – Konkurs Główny
2017 -  Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes – Nagroda Jury Ekumenicznego

BIOGRAM REŻYSERKI:
Naomi Kawase – przyszła na świat 30 maja 1969 roku w wiejskim regionie Nary, dawnej stolicy Japonii i siedziby dworu cesarskiego. Wychowywała ją cioteczna babka, której później poświęciła jeden ze swoich licznych dokumentów z wątkami autobiograficznymi. Kawase studiowała produkcję telewizyjną w Szkole Fotografii w Osace, gdzie połknęła bakcyla kina. Po ukończeniu studiów, przez następne cztery lata wykładała na macierzystej uczelni. Następnie zaczęła kręcić krótkie metraże, głównie o swoim burzliwym życiu rodzinnym, w tym ojcu, który ją zostawił, gdy była dzieckiem. W 1997 roku z pierwszym filmem nakręconym na taśmie 35 mm, „Moe no Suzaku”, została najmłodszą w historii laureatką nagrody La Caméra d'Or dla najlepszego nowego reżysera na festiwalu w Cannes. Równo dekadę później odebrała tam Grand Prix za czwarty w karierze film pełnometrażowy „Las w żałobie” (2007). Dużym sukcesem okazał się dystrybuowany w ubiegłym roku przez Aurora Films dramat „Kwiat wiśni i czerwona fasola”, szeroko nagradzany na całym świecie.

Filmografia:
2017 Blask / Hikari
2016 Seed (kr.m.)
2015 The Vampire Lives in Our Next Door (kr.m.)
2015 Kwiat wiśni i czerwona fasola / An
2014 Zawsze woda / Futatsume no mado
2012 Chiri (dok.)
2011 60 Seconds of Solitude in Year Zero
2011 3.11 Sense of Home (dok.)
2011 Hanezu
2010 Genpin (dok.)
2009 Eo-ddeon bang-moon
2009 Sinergias: Dialogos entre Naomi Kawase y Isaki Lacuesta (dok. kr.m.)
2008 Nanayomachi
2007 Las w żałobie / Mogari No Mori
2006 Tarachime (dok. kr.m.)
2004 Shadow / Kage (dok. kr.m.)
2003 Tsuioku no dansu (dok.)
2003 Sharasôju
2001 Ky  ka ra ba a (dok.)
2000 Hotaru
1999 Mangekyô (dok.)
1997 Somaudo monogatari (dok.)
1997 Moe no suzaku
1996 Hi wa katabuki (dok.)
1995 Ten, mitake (dok. kr.m.)
1994 Katatsumori (dok. kr.m.)
1992 Ni tsutsumarete