Dusza i ciało

Reżyseria: Ildikó Enyedi
Scenariusz: Ildikó Enyedi
Obsada: Morcsányi Géza, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider
Zdjęcia: Máté Herbai
Muzyka: Adam Balazs
Producenci: Węgry
 
Gatunek: Dramat
Rok produkcji: 2017
Czas trwania: 116 min
Tytuł oryginalny: A Teströl és Lélekröl/ On body and soul
 

Nagrodzony Złotym Niedźwiedziem na ostatnim Berlinale „Dusza i ciało” to pierwszy od 18 lat film pełnometrażowy cenionej węgierskiej reżyserki Ildikó Enyedi. Obraz jest również oficjalnym węgierskim kandydatem do OSCARA 2018 w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny. 

W KINACH OD 26 STYCZNIA 2018

Mária (Alexandra Borbély) zaczyna pracę jako kontroler jakości w rzeźni w Budapeszcie. Jest młodą dziewczyną, obdarzoną genialną pamięcią, skrytą i bardzo zamkniętą w sobie. Z rosnącą fascynacją obserwuje ją Endre (Morcsányi Géza), dyrektor finansowy firmy.

Dwoje bohaterów łączy uczucie, którego nie potrafią wyrazić w świecie rzeczywistym. Uda im się to dopiero w snach, gdzie spotkają się pod postaciami łani i jelenia.

Porównywana z również nagrodzonym w Berlinie „Pokotem” Agnieszki Holland, z którym łączy ją podobnie „zwierzęcy” punkt wyjścia, „Dusza i ciało” to bardzo oryginalna historia miłosna, która urzeka subtelnością, humorem i niezwykłym podejściem do tematu alienacji.

NAGRODY I FESTIWALE:
2017 – Złoty Niedźwiedź dla najlepszego filmu na 67. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie
2017 – Węgierski kandydat do OSCARA 2018 w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny
2017 – Nagroda FIPRESCI na 67. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie
2017 – Nagroda jury ekumenicznego na 67. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie
2017 – Festiwal Filmowy WIOSNA FILMÓW
2017 – MFF w Sydney – Najlepszy film (nagroda główna)

SYLWETKA REŻYSERKI:
Ildikó Enyedi – przyszła na świat w 1955 roku w Budapeszcie. Studiowała na tamtejszych uniwersytetach – najpierw ekonomicznym, później filmowym. Ukończyła także Faculté des Lettres, University of Montpellier we Francji. Karierę rozpoczęła z impetem – zrealizowany w 1989 roku komediodramat „Mój wiek XX” o rozdzielonych bliźniaczkach przyniósł jej Złotą Kamerę za najlepszy debiut na festiwalu w Cannes. Kolejny sukces przyszedł wraz z surrealistycznym „Szymonem Magiem” (1999), dostrzeżonym na wielu festiwalach. Krótkometrażowy romans science fiction „Pierwsza miłość” (2008) brał udział w konkursie Warszawskiego Festiwalu Filmowego. W ostatniej dekadzie reżyserka pracowała głównie dla telewizji, realizując m.in. węgierską wersję popularnego formatu serialowego „Terapia”. Nagrodzony na festiwalu w Berlinie „Dusza i ciało” jest jej pierwszym filmem od 18 lat.

Filmografia:
2017 Dusza i ciało / A Teströl és Lélekröl
2012-14 Terapia / Terápia (tv)
2008 Pierwsza miłość / Elsö szerelem (kr.m.)
2004 Európából Európába (dok.)
1999 Szymon Mag /Simon mágus
1997 Tamás és Juli
1995 A Gyár
1994 Büvös vadász
1989 Mój wiek XX / Az én XX. századom