FOKSTROT

Reżyseria: Samuel Maoz
Scenariusz: Samuel Maoz
Obsada: Lior Aszkenazi, Sarah Adler, Jonathan Sziraj
Zdjęcia: Giora Bejach
Muzyka: Ofir Lejbowicz, Amit Poznanski
Producenci: Izrael, Niemcy, Francja
 
Gatunek: Dramat
Rok produkcji: 2017
Czas trwania: 108 min
Tytuł oryginalny: Foxtrot
 

Zdobywca wielu nagród na światowych festiwalach, w tym Srebrnego Lwa na 74. MFF w Wenecji oraz izraelski kandydat do Oscara, który znalazł się na tzw. short liście, w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny.

To niemiecko-francusko-izraelska koprodukcja według scenariusza reżysera z polskim paszportem Samuela Maoza, opowiadająca w nietypowy i zaskakujący sposób dramat izraelskiej rodziny w obliczu śmierci syna.

W KINACH OD 7 WRZEŚNIA 2018

Pewnego dnia zwyczajne izraelskie małżeństwo, Michael i Daphna Feldmannowie zostają zdruzgotani niespodziewaną wiadomością. U progu ich domu pojawiają się żandarmi i informują o śmierci ich syna Jonathana podczas służby na niemal opustoszałym posterunku wojskowym. Z biegiem czasu Michael staje się coraz bardziej sfrustrowany niekończącymi się wizytami całej armii krewnych i biurokratów składających nieszczere kondolencje. Podczas gdy jego żona przeżywa żałobę w ciszy i spokoju, Michael wpada w spiralę gniewu, który przybiera coraz bardziej absurdalne rozmiary – analogicznie do surrealistycznych doświadczeń wojennych jego syna...

W głównej roli występuje znakomity aktor izraelski Lior Aszkenazi, gwiazda doskonale znanej również w Polsce czarnej komedii „Duże złe wilki”, jednego z ulubionych filmów Quentina Tarantino.

NAGRODAY I FESTIWALE:
2017 – OSCARY 2018 – Najlepszy Film Nieanglojęzyczny (shortlista)
2018 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Luksemburgu – Grand Prix
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji – 3 nagrody: Srebrny Lew – nagroda Jury, Arca CinemaGiovani Award, SIGNIS Award
2017 – 8 Nagród Izraelskiej Akademii Filmowej – najlepszy film, reżyser, aktor – Lior Aszkenazi, zdjęcia, montaż, scenografia, muzyka, dźwięk
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy Camerimage w Bydgoszczy
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Telluride
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Toronto
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Hajfie
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Londynie
2017 – Israeli Cinema Day

SYLWETKA REŻYSERA:
Samuel Maoz – urodził się w 1962 roku w Tel Awiwie. W wieku 13 lat otrzymał kamerę 8mm oraz rolkę filmu. Szybko zapragnął odtworzyć scenę strzelaniny obejrzanej w westernie. Ustawił kamerę na torach, ale nie nacieszył się długo planowanym ujęciem – przejeżdżający pociąg rozbił urządzenie w drobny mak. Jednak już jako osiemnastolatek Samuel miał na koncie tuziny amatorskich filmów. Wkrótce potem trafił do armii, gdzie został członkiem załogi czołgu. Trenował strzelectwo, mierząc do baków z paliwem, które eksplodowały niczym fajerwerki w lunaparku. Dopiero gdy wybuchła wojna w czerwcu 1982 roku, prawdziwie odczuł horror bycia strzelcem wyborowym. W 1987 roku ukończył studia kinematograficzne, ale zajęło mu 20 lat, zanim nakręcił swój pierwszy pełnometrażowy film fabularny, „Liban” (2009). W całym swoim życiu Maoz nosił garnitur jedynie trzy razy: na swej bar micwie, kiedy odbierał Złotego Lwa w Wenecji za „Liban” oraz osiem lat później – gdy zgarniał kolejnego weneckiego Lwa, tym razem Srebrnego, za „Fokstrot”.

Filmografia:
2017 Fokstrot / Foxtrot
2013 Venice 70: Future Reloaded (dok.)
2013 Manybuy (kr.m.)
2009 Liban / Lebanon
2000 Total Eclipse (dok.)


 

 
Materiały Prasowe: