KONSTYTUCJA

Reżyseria: Rajko Grlić
Scenariusz: Rajko Grlić, Ante Tomić
Obsada: Nebojša Glogovac, Dejan Aćimović, Ksenija Marinković
Zdjęcia: Branko Linta
Muzyka: Duke Bojadziev
Producenci: Chorwacja, Czechy, Słowenia, Macedonia
 
Rok produkcji: 2016
Czas trwania: 90 min
Tytuł oryginalny: Ustav Republike Hrvatske
 

Grand Prix dla najlepszego filmu na MFF w Montrealu to intymna historia miłosna z udziałem trojga ludzi zamieszkujących ten sam budynek w centrum Zagrzebia.

W KINACH OD 8 września 2017

Bohaterowie różnią się pod względem statusu społecznego, orientacji seksualnej, przekonań politycznych i religijnych, ale łączy ich nie tylko miejsce, w którym żyją, lecz również demony przeszłości, ściśle powiązane z trudną historią stosunków serbsko-chorwackich.

Vjeko jest 60-letnim nauczycielem w liceum, który poświęcił całe swoje życie badaniu chorwackiej historii i języka. Mieszka w zaniedbanym lokum wraz ojcem, przykutym do łóżka byłym oficerem Ustasze, faszystowskiej armii chorwackiej. Na domiar złego przed niespełna rokiem tragicznie zginął partner Vjeko, wiolonczelista Bobo.

Pozbawiony chęci do życia bohater jedyną radość znajduje w wieczornych spacerach, podczas których prowokacyjnie włóczy się po mieście w makijażu i kobiecym ubraniu. Pewnej nocy zostaje pobity przez grupę wyrostków aż do utraty przytomności. W szpitalu Maja, dobiegająca pięćdziesiątki pielęgniarka, rozpoznaje we Vjeko lokatora tej samej kamienicy, której piwnicę zamieszkuje.

Maja pomaga Vjeko wrócić do domu, gdzie zaczyna opiekować się nie tylko nim, ale również jego kalekim ojcem. W zamian Vjeko zgadza się pomóc mężowi Mai, dyslektycznemu policjantowi Ante, przygotować się do egzaminu z konstytucji chorwackiej. Ante jest Serbem i tylko z tego tytułu wciąż napotyka na nieprzyjemności w pracy.

Tak rozpoczyna się opowieść o trojgu kompletnie różnych ludzi, którzy nieoczekiwanie i wbrew własnej woli uzależniają się od siebie.

NAGRODY I FESTIWALE:
2017 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Santa Barbara – najlepszy film nieanglojęzyczny
2016 – Grand Prix dla najlepszego filmu na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Montrealu
2016 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Słowenii – nagroda dla najlepszej koprodukcji o mniejszościach, nagroda za najlepsze kostiumy
2016 – Cinedays Film Festival w Macedonii

SYLWETKA REŻYSERA:
Rajko Grlić – urodził się w 1947 roku in Zagrzebiu. Ukończył Wydział Filmowy i Telewizyjny Akademii Sztuk Scenicznych w czeskiej Pradze. Jako reżyser i scenarzysta pracował przy kilkudziesięciu produkcjach fabularnych i dokumentalnych, kinowych i telewizyjnych. Jego dokonania były prezentowane w kinach na pięciu kontynentach i często zauważane na na światowych festiwalach, w tym tak prestiżowych, jak imprezy w Cannes i Karlowych Warach. Najbardziej znanym filmem Chorwata pozostaje komediodramat wojenny „Posterunek graniczny”, zdobywca wielu nagród i wyróżnień, od Hamburga przez San Sebastian po Warszawski Festiwal Filmowy.

Filmografia:
2017 Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba (dok.)
2016 Konstytucja / Ustav Republike Hrvatske
2010 Między nami / Neka ostane medju nama
2006 Posterunek graniczny / Karaula
2005 Roberto und Paolo - Zwei Leben fürs Theater (tv dok.)
2001 Novo, novo vrijeme (dok.)
2000 Josephine
1998 Pitka voda i sloboda III (dok. kr.m.)
1991 Parizi – Istra (kr.m.)
1991 Caruga
1989 Djavolji raj
1987 Pitke vode i slobode II
1986 Pitke vode i slobode
1985 To nije moj zivot, to je samo privremeno (tv)
1985 Do szczęścia potrzeba trojga / Za srecu je potrebno troje
1984 Stefica Cvek u raljama zivota (tv)
1984 U raljama zivota
1982 Zagrzeb / Zagreb (kr.m.)
1981 Plava laguna Porec (dok. kr.m.)
1981 Kocha się tylko raz / Samo jednom se ljubi
1978 Bravo maestro
1976 Zestoke price (tv)
1974 Pohvale (tv)
1974 Kud puklo da puklo
1973 Pricam ti pricu (kr.m.)
1972 Covjek u rdjavom svijetu (tv)
1972 Svaki je covjek dobar (tv)
1971 Mi iz Praga (tv)
1971 Sve jedno drugo pojede (tv)
1970 Vypravej mi neco hezkého