Niezbędna konieczność

Reżyseria: Erwan Le Duc
Scenariusz: Erwan Le Duc
Obsada: Swann Arlaud, Maud Wyler, Fanny Ardant
Zdjęcia: Alexis Kavyrchine
Muzyka: Julie Roué
Producenci: Francja
 
Gatunek: Komedia
Rok produkcji: 2019
Czas trwania: 99 min
Tytuł oryginalny: Perdrix
 

Pełnometrażowy debiut byłego dziennikarza sportowego Erwana Le Duca to ciepła, ujmująca, a chwilami zaskakująca komedia o niełatwych międzyludzkich relacjach i poszukiwaniu miłości. Jest w niej miejsce na śmiech, ale i momenty wzruszenia. Trudno się dziwić, skoro Le Duca ochrzczono spadkobiercą takich klasyków jak Wes Anderson czy Aki Kaurismäki.

W KINACH OD 13 WRZEŚNIA 2019 

Pierre Perdrix prowadzi spokojne życie w niewielkim, sennym francuskim miasteczku. Jak przystało na kapitana policji, każdy jego dzień jest perfekcyjnie zorganizowany, a przez to również przewidywalny. Przynajmniej do chwili, gdy nie ma kontaktu ze swoją rodziną.

Główny bohater wydaje się jedyną osobą, która jest w stanie trzymać najbliższych w ryzach. Po śmierci ojca prowadząca popularną audycję w radiu matka Pierre’a rzuciła się w wir płomiennych romansów, a jego starszy brat oddał się osobliwemu hobby. Rodzinne relacje mogą ulec zmianie z chwilą, gdy w okolicy pojawia się atrakcyjna i nieco tajemnicza Juliette.  

BIOGRAM REŻYSERA:
Erwan Le Duc– urodził się w 1977 roku. Napisał scenariusz i wyreżyserował cztery krótkie metraże, wśród których znalazł się „Soldat Vierge”, zakwalifikowany w 2016 roku do Tygodnia Krytyki festiwalu w Cannes. Pracował również jako dziennikarz sportowy, pisząc regularnie do gazety „Le Monde”. „Niezbędna konieczność” to jego pełnometrażowy debiut.

Filmografia:
2019 Niezbędna konieczność / Perdrix
2016 Miao Miao fourrure (kr.m.)
2016 Soldat Vierge (kr.m.)
2014 Jamais jamais (kr.m.)
2011 Le commissaire Perdrix ne fait pas le voyage pour rien (kr.m.)

WSPÓŁFINANSOWANIE:



 

 
Materiały Prasowe: