Pamiątki Claire Darling

Reżyseria: Julie Bertucccelli
Scenariusz: Julie Bertucelli, Sophie Fillières
Obsada: Catherine Deneuve, Chiara Mastroianni, Alice Taglioni
Producenci: Francja
 
Gatunek: Dramat
Rok produkcji: 2018
Tytuł oryginalny: Le dernier vide-grenier de Claire Darling
 

Nowy film byłej asystentki Krzysztofa Kieślowskiego i cenionej reżyserki Julie Bertuccelli („Kiedy Otar odszedł”, „Drzewo”, „Szkoła Babel”).

W filmie już po raz dwunasty (!) spotykają się przed kamerą dwie ikony francuskiego kina: Catherine Deneuve i jej córka Chiara Mastroianni.

W KINACH OD 5 LIPCA 2019

Historia zaczerpnięta z kart bestsellerowej powieści Lyndy Rutledge rozpoczyna się pierwszego dnia lata i zarazem ostatniego dnia życia Claire Darling. A przynajmniej tak się ekscentrycznej matronie wydaje...

W związku z powyższym Claire wystawia cały swój dobytek na trawniku przed domem. Wśród przedmiotów są drogocenne antyki i bezcenne rodzinne pamiątki. Podczas gdy horda sąsiadów i ciekawskich przechodniów przejmuje te zabytki za kilka groszy, każdy obiekt odzwierciedla tragiczne i ekstrawaganckie życie Claire Darling...

BIOGRAM REŻYSERKI:
Julie Bertucccelli– przyszła na świat 12 lutego 1968 roku w miejscowości Boulogne-Billancourt jako córka cenionego reżysera Jean-Louisa Bertuccelliego („Remparts d'argile”, „Stress”). Zanim została przeszkolona jako dokumentalistka w filmowym centrum szkoleniowym Ateliers Varan w Paryżu, studiowała filozofię. Cenne doświadczenie zbierała jako asystentka wybitnych reżyserów, jak Otar Ioesseliani, Krzysztof Kieślowski, Bertrand Tavernier, Emmanuel Finkiel czy Ritha Panh. Własne filmy zaczęła reżyserować pod koniec lat 90. Wsławiła się głównie dokumentami, w których pokazuje się jako tyleż bezkompromisowa, ile wrażliwa obserwatorka francuskiego społeczeństwa. Jej „Szkołę Babel”, pełnometrażowy reportaż z klasy imigrantów, wielu krytyków z całego świata okrzyknęło arcydziełem w swoim gatunku. Ale Bertuccelli z powodzeniem realizuje także filmy fabularne. „Kiedy Otar odszedł” (2003) i „Drzewo” (2010) pokazują jej prawdziwy talent narracyjny. Pierwszy z tych filmów zdobył Cezara, dwie nagrody w Cannes oraz specjalne wyróżnienie na Warszawskim Festiwalu Filmowym.

Filmografia:
2018 Pamiątki Claire Darling / Le dernier vide-grenier de Claire Darling
2016 Dernières nouvelles du cosmos (dok.)
2013 Szkoła Babel / La cour de Babel (dok.)
2010 Drzewo / The Tree
2008 Empreintes (tv)
2003 Kiedy Otar odszedł / Depuis qu'Otar est parti...
2001 Un monde en fusion (tv dok.)
1998 La fabrique des juges ou les règles du jeu (dok.)