PARTY

Reżyseria: Sally Potter
Scenariusz: Sally Potter
Obsada: Kristin Scott Thomas, Patricia Clarkson, Timothy Spall, Cillian Murphy
Zdjęcia: Aleksiej Rodionow
Producenci: Wielka Brytania
 
Gatunek: Czarna komedia
Rok produkcji: 2017
Czas trwania: 71 min
Tytuł oryginalny: The Party
 

Niezwykle smakowity filmowy koktajl pełen kąśliwych uwag, słownej żonglerki i aktorskiej chemii.

Movieway 


Pokazywana w konkursie głównym na ostatnim festiwalu Berlinale, znakomita farsa z życia wyższych sfer w gwiazdorskiej obsadzie (Kristin Scott Thomas, Patricia Clarkson, Timothy Spall, Cillian Murphy).

W KINACH OD 5 STYCZNIA 2018

Janet (Kristin Scott Thomas) organizuje domowe przyjęcie w gronie najbliższych, aby uczcić swój awans na ministrę zdrowia w brytyjskim rządzie.

Wśród gości są sarkastyczna April (Patricia Clarkson) i jej mąż Gottfried (Bruno Ganz), zwolennik medycyny alternatywnej; para wyzwolonych lesbijek – Martha (Cherry Jones) oraz jej o kilkanaście lat młodsza partnerka Jinny (Emily Mortimer); dziwnie podenerwowany bankier Tom (Cillian Murphy), który zaczyna imprezę od wciągnięcia kreski kokainy w toalecie.

Tymczasem mąż gospodyni, Bill (Timothy Spall), zdaje się kompletnie niezainteresowany całą sytuacją. Siedzi osowiały na środku salonu, bez słowa sączy wino i tylko od czasu do czasu puszcza ekscentryczną muzykę z płyty winylowej.

Sytuacja robi się coraz bardziej napięta...

NAGRODY I FESTIWALE: 
2017 –67. Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Berlinie (Konkurs Główny)
2017 - 67. Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Berlinie – Nagroda Gildii Filmowców dla Sally Potter

SYLWETKA REŻYSERKI:
Sally Potter – przyszła na świat w 1949 roku w Londynie. Pierwsze filmy na taśmie 8mm realizowała już jako czternastolatka. Studiowała choreografię i taniec w londyńskiej Szkole Tańca Współczesnego. Nakręciła wówczas kilka filmów krótkometrażowych o tańcu. Szybko zasłynęła jako artystka performance oraz reżyserka teatralna. W 1979 roku dała się poznać światowej publiczności festiwalowej za sprawą krótkiego filmu „Thriller” opartego na operze „La Boheme” Pucciniego. Niedługo potem stworzyła swój pierwszy film pełnometrażowy, „The Gold Diggers” (1983) z Julie Christie. Następnie poświęciła się pracy dla telewizji i realizacji filmów dokumentalnych. Po dekadzie przerwy od kina zaprezentowała swój drugi pełny obraz, „Orlando” (1992), luźną adaptację powieści Virginii Woolf o elżbietańskim szlachcicu skazanym przez klątwę na wieczną młodość. Film okazał się wielkim przebojem kina niezależnego, zdobył dwie nominacje do Oscara (za scenografię i kostiumy) oraz rozsławił zarówno Potter, jak i występującą w głównej roli męskiej Tildę Swinton. Następne filmy, jak „Lekcja tanga” (1997) czy „Człowiek, który płakał” (2000), ugruntowały pozycję reżyserki jako specjalistki od niezwykle autorskiego, oryginalnego kina feministycznego, często skoncentrowanego wokół  tematu muzyki i tańca. Potter nierzadko sama komponuje muzykę do swoich filmów. W międzyczasie tworzy instalacje wideo – wystawiane m.in. w Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku. W 2014 roku wydała książkę „Naked Cinema – Working with Actors”. Posiada również własną firmę produkcyjną, Adventure Pictures, założoną wraz z Christopherem Sheppardem.

Filmografia:
2017 The Party
2012 Ginger i Rosa / Ginger & Rosa
2009 Krzyk mody / Rage
2004 Yes
2000 Człowiek, który płakał / The Man Who Cried
1997 Lekcja tanga / The Tango Lesson
1992 Orlando
1988 I Am an Ox, I Am a Horse, I Am a Man, I Am a Woman (dok.)
1987 Tears, Laughter, Fears and Rage (tv)
1986 The London Story (kr.m.)
1983 The Gold Diggers
1979 Thriller
1971 Hors d'oeuvres (kr.m.)
1970 Play (kr.m.)
1969 Jerk (kr.m.)