THE PLACE

Reżyseria: Paolo Genovese
Scenariusz: Isabella Aguilar, Paolo Genovese
Obsada: Valerio Mastandrea, Marco Giallini, Alessandro Borghi, Alba Rohrwacher
Zdjęcia: Fabrizio Lucci
Muzyka: Maurizio Filardo
Producenci: Włochy
 
Gatunek: Thriller
Rok produkcji: 2017
Czas trwania: 105 min
Tytuł oryginalny: THE PLACE
 


"Genovese nie szuka kompromisów – narracyjnie, wizualnie, emocjonalnie. Pod każdym względem film działa perfekcyjnie."

Rolling Stone



Prezentowany premierowo na 12. MFF w Rzymie psychologiczny thriller, w którym reżyser Paolo Genovese ponownie, tak jak w swoim poprzednim dziele, rewelacyjnej komedii obyczajowej „Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie”, bierze pod lupę moralność, a także mroczne tajemnice ludzkiej duszy.

We Włoszech, od premiery (9 listopada 2017) film zobaczyło ponad 600 tys. widzów.

W KINACH OD 23 LUTEGO 2018

Tajemniczy mężczyzna codziennie siedzi przy tym samym stoliku w tej samej restauracji, rozmawiając z osobami, które przychodzą do niego po nietypową pomoc. Każdy z gości okazuje się czegoś pragnąć, ma marzenie trudne w realizacji, jeśli w ogóle nie niemożliwe. Jednak dla mężczyzny wszystko jest wykonalne. „Możesz to osiągnąć”, powtarza każdemu.

Ale warunkiem jest wykonanie specjalnego zadania, dzięki czemu spełni najskrytsze życzenie. Kim właściwie jest ten człowiek i kto wyznacza reguły dziwnej gry przy stoliku?

W filmie powracają aktorzy znani z „Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie”, jak Valerio Mastandrea, Marco Giallini i Alba Rohrwacher, a dołącza do nich m.in. gwiazda mafijnego serialu „Suburra”, Alessandro Borghi.


BIOGRAM REŻYSERA:
Paolo Genovese – przyszedł na świat 20 sierpnia 1966 roku w Rzymie. Studiował ekonomię i biznes. Karierę rozpoczął w prestiżowej agencji reklamowej McCann Erickson, dla której wyreżyserował ponad sto spotów, zgarniając za niektóre z nich najważniejsze branżowe nagrody. W roku 1998 z kolegą po fachu, Lucą Miniero, stworzył duet reżyserski z ambicjami wychodzącymi poza świat reklamy. Zaczęli od krótkiego metrażu, by w 2002 roku zaprezentować ciepło przyjętą przez krytyków pełnometrażową komedię „Incantesimo napoletano”. Samodzielnie za kamerą stanął Genovese w roku 2010, realizując świąteczną komedię „La banda dei Babbi Natale”. Następni w kolejce „Nieznajomi” (2011) zapewniły reżyserowi rozgłos poza Italią, a jego status potwierdziła komedia „Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie” (2016), nagrodzona dwoma „włoskimi Oscarami” – za film i scenariusz.

Filmografia:
2017 The Place/ The Place
2016 Per sempre (kr.m.)
2016 Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie / Perfetti sconosciuti
2015 Sei mai stata sulla luna?
2014 Tutta colpa di Freud
2012 Una famiglia perfetta
2012 Immaturi - Il viaggio
2011 Niedojrzali / Immaturi
2010 La banda dei Babbi Natale
2008 Amiche mie (tv)
2008 Questa notte è ancora nostra
2007 Viaggio in Italia - Una favola vera (tv)
2006 Nati ieri (tv)
2005 Nessun messaggio in segreteria
2002 Coppia (o le misure dell'amore) (kr.m.)
2002 Incantesimo napoletano
1999 Piccole cose di valore non quantificabile (kr.m.)
1998 La scoperta di Walter (kr.m.)